Польща звинувачує Німеччину у саботувані військової допомоги Україні — Bloomberg
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща звинувачує Німеччину у саботувані військової допомоги Україні — Bloomberg

Польща звинувачує Німеччину у саботувані військової допомоги Україні — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Конфлікт між Польщею та Німеччиною на тлі надання військової допомоги Україні загострюється. Зокрема, Варшава звинувачує Берлін у зволіканні із наданням допомоги та у відсутності належної якості цієї допомоги.

Джерело:   Bloomberg

Що відомо про конфлікт Польщі та Німеччини навколо військової допомоги Україні 

Зазначається, що конфлікт між двома країнами загострюється і ризикує підірвати спільні зусилля з надання військової допомоги Україні.

Зокрема, за інформацією видання, між Варшавою та Берліном існують значні суперечки стосовно передачі Україні ракет, танків та запчастин до військової техніки.

Конфлікт не був вирішений навіть попри заклики президента України Володимира Зеленського пришвидшити надання військової допомоги.

Представники Польщі звинувачують Німеччину у зволіканні із відправкою танків Україні, що почало погрожувати передачею німецької техніки Україні від інших країн без попереднього офіційного дозволу Берліна.

Однак навіть після того, як канцлер Олаф Шольц схвалив поставки танків Україні, Польша, яка намагалась передати Україні більш старі моделі танків  Leopard, звинуватила Німеччину у відмові поставляти необхідні запчастини для відповідної комплектації цих танків.

Головна відповідальність лежить на Федеративній Республіці Німеччина, головному виробнику цих танків. Ми так довго закликали німецьку сторону приєднатися до танкової коаліції і поставити не лише танки, а й запчастини, - зазначив президент Польщі Анджей Дуда.

Польща звинувачує Німеччину в імітації військової допомоги Україні 

За словами анонімного польского чиновника, в уряді країни вважають, що Німеччина більше піклується про перемогу у конкуруванні з Польщею за міжнародне визнання своєї допомоги Україні, ніж щодо фактичного надання Києву всього необхідного для перемоги у війні.

Також спливають старі образи. Так, посол Німеччини різко відповів у Twitter на коментарі міністра оборони Польщі Маріуша Блащака про те, що енергетична політика Німеччини надсилає Москві мільярди.

Чи знає міністр, скільки мільярдів злотих Польща щороку переказувала Москві в обмін на російські енергоносії? - відповів посол Німеччини у Польщі Томас Беггер.

За словами головного радника Анджея Дуди з питань зовнішньої політики Марчіна Пшидача, він мав довгу розмову з послом щодо таких коментарів.

Однак в уряді Німеччини впевнені, що напруга між країнами піде на спад після завершення виборів у країні.

 У Берліні зазначають, що Польща намагається привести застаріле обладнання у форму для передачі Україні.

На засіданні НАТО в Брюсселі міністр оборони Борис Пісторіус назвав запаси польських моделей Leopard 2A4 десятирічної давнини "нема про що писати, висловлюючись дипломатично".

За його словами, під загрозою стоїть завдання зібрати два повні батальйони Leopard 2 вчасно, щоб відповісти на весняний наступ Росії.

За інформацією видання, Польща могла доставити Україні перші чотири танки Leopard 2 під час візиту прем’єр-міністра Матеуша Моравецького до Києва, щоб перевершити Берлін.
Це попри те, що Варшава скаржиться, що розгортанню може перешкодити відсутність запчастин.

Німеччина каже, що такі скарги мають бути спрямовані до виробників зброї. Оскільки на їхніх складах більше немає A4, німецькі військові не мають таких запчастин. Але Дуда зазначив, що проблема тягнеться ще з 2015 року.

Незважаючи на скарги щодо танків та зброї, офіційні особи в Берліні стверджують, що інші двосторонні сфери працюють більш злагоджено.
Так, наприклад, один високопоставлений чиновник вказав на міцну співпрацю щодо протиракетної системи Patriot, яку Німеччина подарувала Польщі для підтримки ППО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?