Польські вчені дослідили, чому люди вагаються перед вакцинацією
Категорія
Технології
Дата публікації

Польські вчені дослідили, чому люди вагаються перед вакцинацією

Польські вчені дослідили, чому люди вагаються перед вакцинацією
Джерело:  online.ua

Польські дослідники вивчили таке важливе питання, як впевненість чи вагання багатьох людей перед згодою на вакцинацію проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: Social Psychological Bulletin

За оприлюдненими даними, авторами проєкту стали фахівці університетів Ягеллонського та соціальних і гуманітарних наук Польщі. Вони залучили до дослідження 492 респондентів, які вагалися щодо вакцинації чи навіть були проти - серед них провели опитування.

Експерти дійшли висновку, що всі учасники в цілому ставляться погано до вакцинації, не тільки стосовно коронавірусної інфекції. Значна частка учасників при аргументації власної позиції посилалася на власний досвід чи досвід знайомих їм людей.

Водночас учасники надали нечіткі пояснення, коли дослідники намагалися дізнатися подробиці щодо цього. Частка говорила, що не можуть згадати точне джерело інформації про небезпеку щеплень, окремі люди згадували про те, як вакцини нібито провокують аутизм у дітей. Жоден з них не надав підґрунтя з цього приводу.

Вчені вказали, що це говорить про схильність до запам’ятання негативної інформації, навіть якщо вона отримана через соціальні мережі чи вебсайти з сумнівною репутацією.

Людина отримує інформацію та буквально забуває про джерела її надходження - цим пояснюється неможливість аргументувати. Через це вона намагається послатися на власний досвід чи події у житті знайомих.

Таким чином скептицизм щодо вакцинації в цілому підсилюється завдяки будь-яким повідомленням, які підтверджують подібне ставлення людей навіть попри ненадійність джерел.

Вакцинація в Україні

Всередині липня на рівні Кабінету міністрів підтвердили, що українська сторона очікує надходження в цілому 13 мільйонів доз різних антикоронавірусних вакцин вже до кінця літа 2021 року.

“Сумарно до кінця літа Україна має домовленості на поставку 13 млн доз вакцин. Тобто ми маємо необхідну кількість для всіх охочих”, — наголосили в уряді.

Процес масової імунізації в Україні триває із використанням в цілому кількох препаратів: Covishield, AstraZeneca, Pfizer, Moderna та CoronaVac.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?