Помер Борис Патон - що потрібно знати про легендарного українського науковця
Категорія
Україна
Дата публікації

Помер Борис Патон - що потрібно знати про легендарного українського науковця

Помер Борис Патон - що потрібно знати про легендарного українського науковця
Джерело:  online.ua

19 серпня Україну та усю міжнародну спільноту приголомшила сумна новина - офіційно стало відомо про смерть видатного українського науковця Бориса Патона. Наразі уже формується державна комісія з поховання, яка вирішуватиме основні питання. Цю інформацію підтвердила Рада національної безпеки та оборони, а також глава держави Володимир Зеленський, який уже висловив свої співчуття на сторінках в соціальних мережах, передає ONLINE.UA.

"Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець. Я щиро дякую долі за те, що в житті мені випала можливість особисто поспілкуватися з Борисом Євгеновичем. Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі. Мої щирі співчуття родині та близьким Бориса Євгеновича. Вічна пам'ять!" - написав Володимир Зеленський.

19 серпня, пізно ввечері, стали відомі деякі обставини смерті героя України, керівника Національної академії наук Бориса Патона. Співробітники НАН повідомили, що попередні тижні він провів у лікарні через проблеми зі здоров'ям.

"У Бориса Євгеновича було захворювання серцево-судинної системи, вдруге за останні 2 тижні він був госпіталізований в інститут Амосова, там збирали консиліум, але на жаль ... Похорон, очевидно відбудеться в суботу, похований він, думаю, буде на Байковому кладовищі. Справа в тому, що там покояться його рідні – батько, мати, дочка. До речі, сьогодні в ЗМІ повідомили, що у нього не залишилося родичів, але це брехня. У нього є онучка, правнучка, зять. З ними буде узгоджуватися місце поховання", – кажуть у НАН України.

Академіки також розповідають, що Патон востаннє був присутній на засіданні Президії незадовго до початку карантину, але працював до останнього віддалено.

Коротка біографія Бориса Патона

Борис Патон народився у 1918 році у Києві в родині домогосподарки Наталії Патон та академіка Євгенія Патона, який заснував Інститут електрозварювання і на честь якого названо один із головних мостів Києва – міст Патона.

Він закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю "інженер-електрик" і понад 70 років пропрацював в Інституті електрозварювання, який названо на честь його батька.

З 1962 року Патон безперервно обіймав посаду президента Національної академії наук України. Щоразу його переобирали на цю посаду на безальтернативній основі. Востаннє вченого обрали президентом НАНУ у 2015 році.

У 2020 році Патон не подав свою кандидатуру на вибори нового голови академії, які були призначені на 16 квітня, проте незабаром перенесені на більш пізній термін через пандемію коронавірусу.

Патон був ровесником НАНУ, адже народився в рік її заснування – у 1918 році (тоді вона називалася "Українська академія наук").

За часів незалежної України він став першим, хто отримав звання Героя України з формулюванням "за самовіддане служіння науці, видатні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії".

Найвідоміші та найбільш значущі винаходи

На рахунку вченого понад 1 тис. публікацій, у тому числі 20 монографій, і понад 400 винаходів. Серед найвідоміших і найбільш значущих – електрозварювання м'яких тканин, іншими словами, з'єднання м'яких тканин у процесі хірургічного втручання за допомогою високочастотного електричного струму.

Метод електрозварювання застосовується під час операцій з видалення гланд, накладення шва на шлунок, косметичних операцій на молочних залозах, нижніх і верхніх кінцівках і ще низки інших хірургічних втручань.

Варто відзначити, що працював над цим винаходом Патон не сам, а у тісній співпраці з міжнародною асоціацією "Сварка", провідними медичними установами України, а також американською компанією CSMG.

Крім цього, Патон першим почав і активізував дослідження у сфері застосування зварювання і споріднених технологій у космосі, створення космічних конструкцій.

Під керівництвом Патона колектив інституту створив цілу низку складних мостів – суцільнозварний міст через Дніпро (міст Патона), міст через найглибший в Європі каньйон над річкою Смотрич, міст "Біжуча лань", який визнаний одним з семи чудес Кам'янця-Подільського і найвищим мостом в Україні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у ніч на 16 серпня в Лондоні раптово помер 29-річний онук Нурсултана Назарбаєва — Айсултан Назарбаєв. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?