Помер чесько-французький письменник Мілан Кундера
Категорія
Культура
Дата публікації

Помер чесько-французький письменник Мілан Кундера

Помер чесько-французький письменник Мілан Кундера
Джерело:  online.ua

Чесько-французький письменник Мілан Кундера, автор книги «Нестерпна легкість буття», помер у віці 94 років у Франції.

Джерело: Barrons

Помер письменник Мілан Кундера

Про смерть письменника повідомила прессекретарка бібліотеки Мілана Кундери в його рідному місті Брно Анна Мразова.

На жаль, я можу підтвердити, що пан Мілан Кундера помер вчора (11 липня) після тривалої хвороби. Він помер вдома, у своїй паризькій квартирі, - сказала вона.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав, що своєю творчістю Кундера зміг «привернути увагу цілих поколінь читачів на всіх континентах».

Не лише чеська література, але й світова література втратила одного з найвидатніших сучасних письменників, а також одного з найбільш перекладених письменників, - сказав Томаш Кубічек, директор бібліотеки Кундери.

Що відомо про Мілана Кундеру

Він народився 1 квітня 1929 року в чеському місті Брно, навчався в Празі.

Кундера був відомий своїми похмурими, провокаційними романами, присвяченими людському стану, що відображає його досвід позбавлення чеського громадянства за інакомислення.

Романіст, поет і есеїст жив у Франції з моменту еміграції з Чехословаччини, яка перебувала під владою комуністів у 1975 році.

Його проривний роман «Жарт» про юнака, виключеного з університету та комуністичної партії через невинний жарт, був опублікований у 1967 році.

Сам колишній комуніст, Кундера потрапив у немилість влади після того, як у 1968 році радянські війська придушили Празьку весну.

Кундера був позбавлений чеського громадянства в 1979 році після публікації «Книги сміху і забуття».

Він став громадянином Франції в 1981 році.

Його найвідоміший твір «Нестерпна легкість буття» був опублікований у 1984 році, а в 1987 році був знятий фільм із Жюльєт Бінош і Деніелом Дей-Льюїсом у головних ролях.

Кундера, якого критикували за неприязнь до батьківщини та за рішення заборонити переклад його французьких книг чеською мовою, повернув чеське громадянство лише у 2019 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?