У віці 100 років помер сотенний УПА та Герой України Мирослав Симчич
Категорія
Україна
Дата публікації

У віці 100 років помер сотенний УПА та Герой України Мирослав Симчич

У віці 100 років помер сотенний УПА та Герой України Мирослав Симчич
Джерело:  online.ua

18 січня у віці 100 років помер сотенний УПА, Герой України Мирослав “Кривоніс” Симчич.

Джерело: голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук

Помер Герой України Мирослав Симчич

Мирослав Симчич 5 січня відзначив свій 100-літній ювілей.

За своє довге життя Мирослав Симчич пережив більше 32 років концтаборів. Однак його не зламали ні жорстокі тортури, ні катування. Свій життєвий шлях він присвятив боротьбі за незалежність України, - повідомили в ОВА.

14 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський присвоїв Мирославу Симчичу звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" за "героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги у становленні Української державності, багаторічну плідну громадську діяльність".

Пишаємося, що у нашому краї була така славетна людина. Його подвиги знатиме і пам’ятатиме не одне покоління українців. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким.

Що відомо про Мирослава Симнича

Мирослав Симнич народився 1923 року в Івано-Франківській області. У 1941 вступив до юнацької мережі ОУН.

У 1945 році під його керівництвом під Космачем повстанці розгромили каральну дивізію НКВС. Загалом на рахунку Симнича було 42 успішні бої.

У 1948 році радянська влада заарештувала Симнича та відправила до таборів, де він провів 32 з половиною роки.

1985 року Симнича звільнили. Навіть після проголошення Незалежності України міліція "за звичкою" приходила його перевіряти.

Героя України реабілітували у 2017 році. У 2019 році життєпис Мирослава Симчича став основою третього фільму циклу "Жива УПА. Я не з неба".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?