Помер колишній глава ВСУ - що про нього відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

Помер колишній глава ВСУ - що про нього відомо

Помер колишній глава ВСУ - що про нього відомо
Джерело:  online.ua

Напередодні, 29 січня помер колишній глава ВСУ і перший міністр юстиції України Віталій Бойко, який був знаковою особою в історії української правової системи. Бойко пішов з життя у віці 82 років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Вищої ради правосуддя України.

Віталій Бойко народився в 1937 році в Чернігівській області. У 1963 році він закінчив Харківський юридичний інститут, після чого почав кар'єру в статусі народного судді. У 1976 році Віталій Федорович очолив Донецький обласний суд, а через 10 років був обраний заступником Міністра юстиції. У 1990 році Бойко став першим міністром юстиції України. Очолюючи Міністерство юстиції, паралельно виконував і обов'язки голови ЦВК по виборах народних депутатів України, займався організацією виборів першого президента України, проведенням Всеукраїнського референдуму з питань незалежності України. І ця робота була дуже відповідальною, оскільки рішення ЦВК тоді не можна було оскаржити до суду - вони були остаточними і оскарженню не підлягали.

У грудні 1994 року Віталій Бойко очолив Верховний Суд України. На посаді голови ВСУ він пробув до 2002 року, після чого подав у відставку. Віталій Федорович виступав ініціатором багатьох законопроєктів і пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства України, здійснення в державі судово-правової реформи. Він входив до складу Ради при Президентові України з питань реформування судової системи України та Вищої ради юстиції, а також був одним з організаторів Союзу юристів України.

Нагадаємо, у вересні 2019 помер відомий український політик та виконуючий обов'язки генерального прокурора України в 1997-1998 роках Олег Литвак. Довгий час він працював в прокуратурі різних рівнів і на різних посадах, поки не став помічником президента України Леоніда Кучми з правових питань. Згодом очолив Національне бюро розслідувань України, а тоді з приставкою в. о. - Генеральну прокуратуру.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Росії помер перший і єдиний президент Криму Юрій Мєшков, який керував республікою в 1994-1995 роки. Політик, який ще в 90-і роки проголосив в Криму курс на інтеграцію з Росією і провів референдум про повернення республіці широкої автономії, пішов з життя у віці 73 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?