Помер відомий радянський шпигун Джордж Блейк
Категорія
Світ
Дата публікації

Помер відомий радянський шпигун Джордж Блейк

Помер відомий радянський шпигун Джордж Блейк
Джерело:  online.ua

26 грудня помер відомий радянський шпигун Джордж Блейк, який був членом відомої групи британських розвідників. Він увійшов в історію як подвійний агент часів Холодної війни, який злив радянській розвідці дані про будівництво американцями тунелю з прослуховуючої апаратурою із Західного Берліна в Східний. Також він видав СРСР імена десятків британських агентів в Східній Європі і на Близькому Сході - багатьох з них після цього стратили. Блейк помер у віці 98 років. Президент РФ Володимир Путін вже відреагував на смерть радянського шпигуна. Глава Кремля заявив, що за "роки важкої, напруженої роботи Блейк вніс воістину неоціненний вклад в забезпечення стратегічного паритету" всього світу. Важливо відзначити, що в Росії Блейку було присвоєно звання полковника зовнішньої розвідки. Він також був нагороджений багатьма радянськими орденами і знаком "Почесний чекіст", передає ONLINE.UA.

У СЗР РФ повідомили, чо Блейк помер від старості - у нього зупинилося серце. Він жив в Росії з 1966 року, куди втік з в'язниці, де повинен був відбувати покарання за шпигунство на користь радянської розвідки протягом 42 років.

Відомо, що Джордж Блейк народився в Роттердамі. Його справжнє ім'я - Джордж Бехар. З британською розвідкою він почав співпрацювати під час Другої світової війни, коли в 1942 році втік до Англії, де змінив ім'я і вступив на службу в MI-6. На початку 1950-х років Блейк пішов на співпрацю з радянською розвідкою. Протягом дев'яти років він передавав до Москви надсекретні документи MI-6, зокрема, про таємний тунель між Західним і Східним Берліном. У 1959 році його викрив польський розвідник-перебіжчик Міхал Голеневський. Блейка засудили до 42 років ув'язнення за зраду і шпигунство. Але у в'язниці Блейк провів тільки п'ять років - йому вдалося втекти в 1966 році і дістатися до Москви. Понад півстоліття в званні полковника Блейк був професором Академії зовнішньої розвідки і проживав в Москві.

"Значення інформації, яка надходила від Блейка, важко переоцінити. Завдяки Блейку, Радянський Союз уникнув вельми серйозного військового і політичного збитку, який могли завдати йому США і Велика Британія в разі реалізації масштабної спецоперації, добре відомої тепер як "Берлінський тунель", - коментують в СВР РФ смерть шпигуна.

Користувачі мережі по-різному відреагували на смерть радянського шпигуна Блейка. Одни називають його людиною-легендою, яка змінила радянську історію. Інші ж називають його зрадником, який так і не поніс гідного покарання. Є версія, що Блейк до останнього залишався британським розвідником, який за життя в Москві передавав в Лондон важливу секретну інформацію російських спецслужб.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що помер відомий актор Валентин Гафт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?