Попри тисячі правок: Рада ухвалила антиколомойський закон
Категорія
Економіка
Дата публікації

Попри тисячі правок: Рада ухвалила антиколомойський закон

Попри тисячі правок: Рада ухвалила антиколомойський закон
Джерело:  online.ua

У середу, 13 травня, Верховна Рада підтримала у цілому так званий "антиколомойський закон" - 2571-д, який вносить зміни у механізм регулювання банків. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на трансляцію засідання.

Законопроєкт отримав голоси 270 депутатів. Серед них 200 від "Слуги народу", 23 від "Євросолідарності", 18 від "Голосу", 16 від "Довіри", 3 від групи "За майбутнє" та 10 від позафракційників.

Під час парламентського засідання у залі був присутній особисто президент Володимир Зеленський. Після реєстрації законопроєкту до нього надійшли 16 тисяч правок, розгляд яких затягнув процес ухвалення.

Згідно із законопроєктом, колишні акціонери банку, який вивели з ринку, не зможуть повернути під свій контроль втрачені активи. У разі порушення їхніх прав під час виведення можлива лише грошова компенсація.

Цей документ буквально не дозволить повернути "Приватбанк" олігарху Ігорю Коломойському. Той не зможе отримати установу навіть після доведення незаконності процедури — бо це більше не буде підставою для скасування рішення.

Пояснювальна записка свідчить, що "деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутись на ринок, що створює системні ризики для фінстабільності".

Законопроєкт — це внесення статті 266-1 до кодексу Україні адміністративного судочинства. Цей пункт встановить норму, за якою рішення суду не буде підставою для повернення банку колишнім власникам.

"Суд не може прийняти будь-яке інше рішення, що може мати наслідком зупинення/припинення розпочатої процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку та/або ліквідації банку", - говориться у документі.

Як повідомляв ONLINE.UA, 13 травня глава держави Володимир Зеленський неочікувано для всіх завітав до Верховної Ради України та закликав народних обранців підтримати у другому читанні законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?