Поразка у війні проти України підірве владу Путіна в РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Поразка у війні проти України підірве владу Путіна в РФ

Поразка у війні проти України підірве владу Путіна в РФ
Джерело:  online.ua

Західні аналітики зазначають, що режим кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна поки залишається досить міцним, однак поразка кремлівської армії у війні проти України може підірвати путінський авторитаризм. 

Джерело:   Reuters

Путіну загрожує втрата влади у разі поразки у війні проти України

На думку представників західної розвідки та аналітиків, наразі Путін перебуває у найбільш складному становищі за всі 20 років свого правління.

Однак поки жодної безпосередньої загрози з боку його найближчого оточення, військових чи розвідувальних служб не спостерігається.

Наразі Путін тримається, - визнає екс-посол Великої Британії в РФ Ентоні Брентон.

За словами колишнього дипломата, Путін сподівався на переговори зі США та іншими країнами Заходу стосовно війни проти України.

Перебуваючи при владі з 1999 року, Путін пережив безліч внутрішніх криз і воєн і неодноразово стикався з великими вуличними протестами, перш ніж фактично оголосив поза законом будь-яку реальну опозицію.

Проте "спеціальна військова операція" 70-річного президента в Україні з 24 лютого призвела до найнапруженішого протистояння між Сходом і Заходом з часів кубинської ракетної кризи 1962 року і викликала найжорсткіші санкції Заходу проти Росії.

Його армія зазнавала принизливих відступів, а також величезних втрат, і сотні тисяч російських чоловіків втекли за кордон, щоб уникнути відправлення на фронт. Путін також брязкає ядерною зброєю, що деякі інтерпретують як ознаку розпачу.

Деякі союзники - від "путінського піхотинця", як називає себе прокремлівський лідер Чечні Рамзана Кадирова, до "путінського кухаря" - звинувачують воєначальників у поганому веденні війни.

Брентон, який мав справу з Путіним під час його другого терміну, сказав, що не спостерігалося публічної критики на його адресу з боку політичної чи бізнес-еліти чи будь-яких ознак дій проти нього, але це може тривати недовго.

Якщо вони побачать, що продовжують відступати навесні, у березні/квітні наступного року, то моє чуття підказує, що в цей момент для Путіна виникнуть серйозні проблеми - не на рівні народу, а на рівні еліти. У вас є група людей, які в основі його егоїстичні і не хочуть бути частиною можливого фіаско, - прогнозує дипломат.

Протести родичів проти мобілізації, рішення України не мати справ з Путіним, а також явно незапланована та швидко відкликана заява президента США Джо Байдена про те, що Путіну не можна дозволити залишатися при владі, породили чутки про його майбутнє.

Кремль заявляє, що Путіна підтримує переважну більшість росіян, і він здобув переконливу перемогу на переобранні 2018 року.

Політична система Росії відома своєю непрозорістю, хоча напередодні вторгнення Вашингтон показав, що може побачити плани Москви.

Високопоставлений західний чиновник, який уважно стежить за ситуацією і відмовився назвати своє ім'я через делікатність теми, сказав, що досі не було серйозних зрад.

За словами чиновника, були ознаки чвар, скарг та повільного прийняття рішень, "але немає жодних ознак того, що він втратив контроль".

Офіційний представник США, який відмовився назвати своє ім'я з тієї ж причини, сказав, що Вашингтон та його союзники вважають позицію Путіна надійною. "Проте багато з його недавніх дій, включаючи мобілізацію, ясно показують, що Путін відстає".

З могутніми розвідувальними службами, які підтримують політичну систему, укомплектовану лоялістами, за якими уважно стежать, будь-кому було б важко й небезпечно виступити проти нього.

Ендрю Вайс, фахівець з Путіна з Фонду Карнегі, сказав, що, хоча в Росії "все можливо", громадська думка там менш важлива, ніж на Заході, справжні противники втекли або були ув'язнені, а Путін був оточений лоялістами.

Російський лідер може бути повалений у результаті палацового перевороту, повстання еліти або масового "штурму Бастилії", сказав він, зазначивши при цьому, що іракський лідер Саддам Хусейн правив понад десять років після того, як його вторгнення до Кувейту в 1990 році зазнало фіаско.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?