Порт у Тамані готується призупинити експорт зрідженого газу через загрозу атак дронами
Категорія
Економіка
Дата публікації

Порт у Тамані готується призупинити експорт зрідженого газу через загрозу атак дронами

Порт у Тамані готується призупинити експорт зрідженого газу через загрозу атак дронами
Джерело:  online.ua

Російський порт у Тамані поблизу Керченської протоки вже готується призупинити експорт зрідженого нафтового газу через загрозу атак українських БпЛА.

Джерело:  Reuters

У російських портах бояться атак українських БпЛА 

Представники РФ звинувачують саме Україну в організації атак БпЛА на об'єкти критичної інфраструктури на території Росії.

Залізничні оператори Росії та Казахстану вже оголосили про плани обмежити перевезення вантажів у бік Тамані, на частку якої припадає близько 7,5% загального російського експорту LPG.

За інформацією співрозмовників видання, у Тамані зупиниться переробка зрідженого газу пропан і бутан, через свою вибухонебезпечну природу.

Однак поки невідомо, коли саме росіяни зроблять такий крок. Спочатку поставлена ціль транспортування наявних запасів палива.

Два джерела повідомили, що роботи з LPG на перевантажувальному комплексі Тамань будуть законсервовані на невизначений термін. Його потужність становить 20 мільйонів тонн вантажів на рік.

Вони це зупинять, - заявив один зі співрозмовників.

 Інші джерела на ринку повідомили, що вони вивчають інші маршрути для експорту LPG з Росії, включаючи Польщу та Китай.

Коли буде припинено транзит російського газу через Україну

За словами екскерівника компанії "Оператор ГТС" Сергія Макогона, Україні слід готуватись до припинення транзиту російського газу вже у наступному році.

За його словами, наразі газ із РФ до Європи транзитом через Україну йде в обсязі 35-37 мільйонів кубометрів на добу, а це близько 13 мільярдів кубометрів на рік.

При цьому, діючий транзитний контракт між Україною та Росією закінчується в грудні 2024 року.

Основними отримувачами цього газу по довгострокових контрактах є Італія, Австрія та Словаччина.

Варто очікувати, що транзит газу буде припинений після 2024 року, або навіть і раніше через введення Європою санкцій на російський газ. Це вимагає максимально швидких дій щодо підготовки до цього сценарію, - підкреслює Макогон.

Він зазначив, що технічно українська ГТС ще в 2019-2022 роках була підготовлена для роботи в реверсному режимі, але потрібно вже зараз думати про збалансування фінансового стану держкомпанії "Оператора ГТС" через те, що наразі 70-80% доходу компанія отримує від транзиту.

Колишній керівник компанії вважає, що оптимізаційні заходи дозволять скоротити до 5 мільярдів гривень витрат на утримання ГТС щорічно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?