Посли Великої сімки звернулися до Ради з невідкладною вимогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли Великої сімки звернулися до Ради з невідкладною вимогою

Посли Великої сімки звернулися до Ради з невідкладною вимогою
Джерело:  online.ua

Посли Великої сімки, які представляють Велику Британію, Німеччину, Італію, Канаду, Францію, Японію і США, уважно стежать за діями української влади після того, як КСУ прийняв скандальне рішення і скасував відповідальність за брехливі відомості в деклараціях чиновників. Вони вітають рішення президента України Володимира Зеленського не тільки скасувати рішення КСУ, а й посилити покарання за брехню в деклараціях до кримінальної відповідальності. Парламентська робоча група при цьому розробила свій законопроект, який дозволяє відновити правову основу антикорупційних положень, але не передбачає тюремного покарання за неправдиві відомості. Посли G7 категорично проти послаблення відповідальності за брехню в деклараціях чиновників. 3 грудня вони зустрілися зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим і главами парламентських фракцій та закликали парламентаріїв до тісної співпраці з Офісом президента, щоб терміново відновити правову основу антикорупційних положень, недавно названих КСУ неконституційними. Про це йдеться в спільній заяві послів Великої сімки, опублікованому в Twitter, передає ONLINE.UA.

"Важливо забезпечити, щоб покарання за неправдиві та неподані майнові декларації ефективно стримували корупцію та не послаблювались, а незалежність та ефективність НАБУ була захищена законодавчими змінами до 16 грудня." - зажадали посли Великої сімки.

Парламентарії у відповідь запевнили послів, що у Верховній Раді є взаємна згода на рахунок необхідності якомога швидше відновити ефективну діяльність антикорупційних органів і роботу системи електронного декларування, зокрема повернення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації. У Разумкова заявили, що йде робота над єдиним законопроектом, який об'єднає переваги документа, підготовленого парламентською робочою групою, і ініціативи президента.

"Пошук компромісного рішення допоможе швидше відновити систему е-декларування та мінімізує ризики оскарження узгоджених змін до антикорупційного законодавства в Конституційному Суді України", - відповіли в Раді на ультиматум послів G7.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіза і будь-якої фінансової підтримки, якщо рішення КСУ не скасують.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський вимагає ввести сувору кримінальну відповідальність за недостовірні відомості у деклараціях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?