Потрібно розкрити гірку правду - Зеленський виступив з терміновою заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

Потрібно розкрити гірку правду - Зеленський виступив з терміновою заявою

Потрібно розкрити гірку правду - Зеленський виступив з терміновою заявою
Джерело:  online.ua

У суботу, 29 серпня, український глава Володимир Зеленський звернувся з терміновою заявою до всіх українців - в День пам'яті захисників України він закликав ні на день не забувати про тих, хто загинув за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. При цьому він зажадав, щоб правоохоронні органи розкрили правду, хоч і гірку, про винних у загибелі українських захисників, які, зокрема, загинули в Іловайському котлі. З відповідним зверненням Зеленський виступив в Меморіальному комплексі Міністерства оборони України, де разом з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком взяв участь у заходах із вшанування пам'яті українських воїнів - відео його виступу опублікувала пресслужба ОП , передає ONLINE.UA.

"У цей день відбулася Іловайська трагедія, Іловайський котел. Ми не повинні забувати цей день, не повинні забувати кожне ім'я, прізвище, які сьогодні звучали. Сьогодні 40 хвилин ми оголошували прізвища, імена та по батькові наших хлопців. На жаль, ми не можемо скоротити цей час, але ми можемо, як держава, зробити все, щоб цей час не збільшувався взагалі. Тому слава нашим героям, нашим хлопцям, слава тим, хто сьогодні на фронті захищає Україну від російської агресії ", - йдеться в зверненні Зеленського.

Президент закликав українців не забувати не тільки тих, хто загинули в Іловайському котлі, але й тих, через кого українські воїни загинули. Він також звернувся до правоохоронних органів і закликав показати результати розслідування трагедії, якою б гіркою вона не була правда.

"Я знаю, що створений в Генеральній прокуратурі департамент війни, саме для того, щоб розслідувати такі гучні, на жаль, криваві справи. Будемо сподіватися, що вони будуть в цьому напрямку йти вперед. Українська влада повинна робити все, щоб кожне ім'я ніхто не забув ", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність країни, в країні відзначають другий рік. Його заснував Зеленський 23 серпня 2019 року. Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію 2014 року, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення. У боях за Іловайськ загинули 366 українських військових, а ще 429 українських захисника отримали поранення різного ступеня тяжкості і 300 бійців потрапили в полон.

Як відомо, в середині серпня 2014 року українські військові взяли під контроль більшу частину Іловайська, але 23-24 серпня в район бойових дій увійшли російські війська, в результаті чого українські захисники виявилися в оточенні. Бойовики і російські військові спочатку погодилися випустити українців - 30 серпня був створений коридор, але російська сторона порушила домовленості і коли українські військові організованими колонами почали рух з міста, їх обстріляли. Втрати під Іловайськом стали наймасштабнішими для українських сил за час бойових дій на Донбасі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Офіс генпрокурора звернувся до всіх українців - там назвали причину, по якій сталася Іловайська трагедія. Єдина причина трагедії, за даними Генпрокуратури, пряме вторгнення збройних сил Росії. Україна вже всі зібрані докази скоєння військових злочинів Росією передала в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду - тепер суд Гааги повинен вирішити питання про відкриття кримінального провадження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?