Поверніть негайно: Філарет звернувся з жорсткою вимогою до патріарха Варфоломія
Категорія
Україна
Дата публікації

Поверніть негайно: Філарет звернувся з жорсткою вимогою до патріарха Варфоломія

Поверніть негайно: Філарет звернувся з жорсткою вимогою до патріарха Варфоломія
Джерело:  interfax.com.ua

Почесний патріарх ПЦУ Філарет звинуватив патріарха Варфоломія в тому, що він змусив ліквідувати Київський патріархат. Він вимагає повернути оригінал постанови Помісного Собору від 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ КП, так як Київський патріархат вже відкликав з нього підписи і вважає документ незаконним. Про це Філарет повідомив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", передає ONLINE.UA.

"Ми пішли на це незаконне рішення, так як собор був не по розпорядженню церковного статуту Київського патріархату. Але коли побачили, що стали залежними, то відкликали свої підписи під рішенням про ліквідацію Київського патріархату. І зараз ми вимагаємо від Вселенського патріарха Варфоломія, щоб він повернув нам оригінал цього собору", - заявив Філарет.

Він знову заявив, що Україна отримала Томос, не так, як всі інші автокефальні церкви. На думку Філарета, ПЦУ стала залежною від Вселенського патріархату, з чим не збирається миритися ліквідована УПЦ КП.

Патріарх зазначив, що постанову про ліквідацію УПЦ КП було прийнято на Соборі Київського патріархату, тому оригінал постанови повинен перебувати в канцелярії КП, а не в канцелярії Константинополя.

"А ось собор, який був скликаний того ж 15 грудня, але вже не в Теплій Софії, а в Софії Київській, то був собор не Київського патріархату, а собор Грецької церкви, яка стала частиною Константинопольського патріархату. Ті рішення і оригінал собору має право мати Вселенський патріарх", - додав Філарет.

Нагадаємо, Філарет постійно нагадує, що УПЦ КП продовжує існувати. Кілька днів тому він також повідомив про відкликання свого підпису під постановою Об'єднавчого собору про створення Православної церкви України. У ПЦУ відреагували на рішення Філарета. Там відзначили, що відкликання підпису під постановою не має ніякої сили, так як Філарет підписував документ свідомо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава ПЦУ Єпіфаній повідомив про остаточну ліквідацію УПЦ КП.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?