Повний контроль України над кордоном: ЄС поставив чітку умову Росії по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Повний контроль України над кордоном: ЄС поставив чітку умову Росії по Донбасу

Повний контроль України над кордоном: ЄС поставив чітку умову Росії по Донбасу
Джерело:  Укрінформ

Відновлення повного контролю України над кордоном з Росією має дуже важливе значення для виконання Мінських домовленостей. В ЄС закликали Росію до конструктивного підходу в цьому питанні, нагадавши, що всі іноземні збройні формування, військова техніка і найманці повинні покинути територію Донбасу, після чого там буде можливо провести місцеві вибори. Така заява була зроблена на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Ми ще раз підкреслюємо нашу позицію, що повний контроль України над державним кордоном має дуже важливе значення для виконання Мінських домовленостей. Всі іноземні збройні формування, військова техніка і найманці повинні покинути територію України", - йдеться в заяві.

В Євросоюзі підкреслили, що місцеві вибори в ОРДЛО, проведення яких прописані формулою Штайнмаєра, будуть проведені за українським законодавством і тільки після того, як будуть створені всі необхідні умови для них, перш за все в сфері безпеки.

"Відповідні питання безпеки є необхідними для проведення відповідно до законодавства України, місцевих виборів в окремих районах Донбасу, під наглядом БДІПЛ та у відповідності до стандартів ОБСЄ. Ми будемо уважно стежити за розвитком ситуації і закликаємо Росію і підтримувані нею збройні формування до конструктивного підходу в цьому плані", - додали в ЄС.

Нагадаємо, проведення виборів в ОРДЛО і надання Донбасу особливого статусу прописано у формулі Штайнмаєра, яку погодили в Мінську представники тристоронньої контактної групи по Донбасу. На тлі цього узгодження в Україні пройшли масштабні протестні акції - українці вважають, що погодившись на умови цього документа, офіційний Київ "підписав капітуляцію перед Росією".

Пізніше президент України Володимир Зеленський пояснив, що ніхто не збирається здавати інтереси України. У свою чергу спікер Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що при підготовці нового закону про особливий статус Донбасі не буде пересічена жодна "червона лінія". Разумков пояснив, щоб ні у кого не було думки, що новий закон про особливий статус передбачатиме федералізацію України, він буде "розроблятися із залученням експертів, громадськості, Верховної Ради, Офісу президента, а також зарубіжних партнерів".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський оцінив ризики громадянської війни в Україні. Він упевнений, що вона не почнеться, але допустив, що якщо ситуація щодо формули Штайнмаєра буде і далі "підігріватися", то може бути все, що завгодно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?