Пожежу в Чорнобильській зоні ще не загасили: киян попередили про забруднення повітря
Категорія
Україна
Дата публікації

Пожежу в Чорнобильській зоні ще не загасили: киян попередили про забруднення повітря

Пожежу в Чорнобильській зоні ще не загасили: киян попередили про забруднення повітря
Джерело:  online.ua

Пожежу в Чорнобильській зоні продовжують гасити третій день - на ранок 6 квітня триває гасіння двох вогнищ пожеж площею 25 га на території Котовського лісництва. Радіаційний фон в Києві і області - в нормі, але спостерігається загазованість і забруднення повітря в столиці. Така ситуація триватиме ще кілька днів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ДСНС.

"Станом на 7:00 6 квітня в зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення тривають заходи по ліквідації двох вогнищ пожеж, а саме: між с. Володимирівка та с. Жовтневе Котовського лісництва на площі близько 20 га. До гасіння залучено 124 осіб та 28 одиниць техніки, з них від ДСНС 74 осіб особового складу та 15 одиниць техніки (у тому числі 2 літаки АН - 32П і вертоліт МІ - 8). Всього з початку робіт авіацією ДСНС здійснено 42 скиди води (174 тонни), з них вертольотом МІ-8 - 27 скидів, літаками АН-32П - 15 скидів; поблизу с. Рагівка Котовського лісництва (41 квартал) на площі близько 5 га. до гасіння залучено 14 осіб та 4 одиниці техніки. О 20 год. 45 хв. 5 квітня пожежу локалізовано", - повідомили рятувальники.

"Як вам такі прогулянки лісом на вихідних? Так, мабуть, це звичайні наші вихідні на наступні місяці. І дуже б хотілося десантирувати туди якогось палія, думаю, без парашута буде в самий раз", - коментують те, що відбувається в Чорнобильській зоні льотчики, яких залучено до гасіння пожежі.

У ДСНС відзначають, що радіаційний фон по Києву та Київській області в межах норми і не перевищує природних фонових значень - Київ - 0,014 мкР/год, Київська область - до 0,012 мкР/год (максимально допустимий природний фон - 0,05 мкР/год) . У місті Чорнобиль - 20 мкР/год.

"Станом на 7:00 6 квітня в Києві спостерігається область високого тиску з антициклонічною характером погоди, що характеризується слабким вітром, підвищенням температури в приземному шарі. Така ситуація перешкоджає перемішуванню атмосферних шарів повітря і викликає накопичення забруднюючих речовин на поверхні землі. Як правило в другій половині дня ситуація стабілізується. Дана ситуація буде повторюватися в найближчі кілька днів", - попередили рятувальники киян про забруднення повітря.

Нагадаємо, масштабна пожежа в Чорнобильській зоні відчуження виникла 4 квітня. Відкрите загоряння рятувальникам і пожежникам вдалося ліквідувати, але тління відбувається до сих пір. Труднощі гасіння полягає в тому, що на окремих ділянках підвищений радіаційний фон. У ДСНС запевняють, що загрози населеним пунктам немає.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що пожежа в Чорнобильській зоні виникла на 20 га, а поширилася на 100 гектарів. Найжахливішим є те, що радіація в центрі пожежі перевищує норму в десятки разів, через що рятувальники і пожежники наражаються на небезпеку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?