Радіація підвищена в десятки разів: що відбувається в палаючій від вогню Чорнобильській зоні
Категорія
Події
Дата публікації

Радіація підвищена в десятки разів: що відбувається в палаючій від вогню Чорнобильській зоні

Радіація підвищена в десятки разів: що відбувається в палаючій від вогню Чорнобильській зоні
Джерело:  online.ua

Пожежа в Чорнобильській зоні виникла на 20 га, але вже поширилася на 100 гектарів. Найжахливішим є те, що радіація в центрі пожежі перевищує норму в десятки разів, через що рятувальники і пожежники наражаються на небезпеку. Про серйозну ситуацію в палаючій від вогню Чорнобильській зоні відчуження повідомив в. о. голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов, передає ONLINE.UA.

"Ситуація складна. Вогонь поширився на Чорнобильської зони 20 гектарів, але в цілому палає понад 100 гектарів. Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева ... Є погані новини - в центрі пожежі радіація вища за норму. Як ви бачите на відео, показання приладу складають 2,3 при нормі 0,14. Але така ситуація тільки в осередку пожежі ", - повідомив Фірсов і показав відеодоказ того, що показання приладу, який вимірює радіацію, показує 2, 3 при нормі 0,14.

Він закликає владу України на першому ж засіданні парламенту посилити законодавство за підпал трави - так як ситуація з підпалами, за які сьогодні карають за все на 175 гривень, може коштувати життя людей і привести до глобальної катастрофи.

"На жаль, руки у нас зазвичай доходять до реформ лише тоді, коли трапляється біда. Проблема підпалів трави несвідомими громадянами навесні і восени у нас давно вже стоїть дуже гостро. Втім, штраф за таке порушення до сих пір складає лише 175 грн. І кожен рік ми бачимо одну і ту ж картину - у всіх регіонах горять поля, очерет, ліси. Це варварство необхідно нарешті припиняти. На першому ж засіданні парламенту депутати мають суттєво підняти штрафи за підпал трави. Так тривати не може. Штрафи за підпали повинні бути збільшені в 50-100 разів. Відповідні законопроєкти є. Сподіваюся, вони будуть проголосовані. Інакше масштабні пожежі будуть і надалі відбуватися щоосені і навесні ", - підкреслив Фірсов.

Нагадаємо, масштабна пожежа в Чорнобильській зоні відчуження виникла 4 квітня. Відкрите загоряння рятувальникам і пожежникам вдалося ліквідувати, але тління відбувається до сих пір. До гасіння пожежі залучено 91 пожежних та 18 одиниць техніки, з них від ДСНС 37 чоловік особового складу та 8 одиниць техніки. Труднощі гасіння полягає в тому, що на окремих ділянках підвищений радіаційний фон. У ДСНС запевняють, що загрози населеним пунктам немає.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Києві через пожежу в Чорнобильській зоні спостерігається загазованість повітря. Рятувальники попередили, що ситуація з забрудненням повітря буде тривати ще кілька днів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?