Правоохоронці оприлюднили нові докази співпраці ексначальника СБУ Кулініча з ФСБ
Категорія
Україна
Дата публікації

Правоохоронці оприлюднили нові докази співпраці ексначальника СБУ Кулініча з ФСБ

Правоохоронці оприлюднили нові докази співпраці ексначальника СБУ Кулініча з ФСБ
Джерело:  online.ua

СБУ опублікувало перехоплену розмову колишнього начальника СБУ в АР Крим Олега Кулініча та його куратора – колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Джерело: СБУ та ДБР

СБУ та ДБР завершили розслідування щодо Кулініча

Було встановлено, що Олег Кулініч співпрацював із ФСБ РФ та отримав оперативний псевдонім «Котигорошко».

Його діяльність курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням ФСБ РФ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв.

Вони обидва переховуються у РФ з 2014 року.

Кулініч проводив розвідувально-підривну діяльність, шпигував, розстановляв «своїх людей» у різні державні та правоохоронні органи, підбурював громадян до державної зради.

Також правоохоронці зазначають, що Олег Кулініч заздалегідь знав про плани РФ здійснити напад з території АР Крим на материкову частину України, але умисно приховав цю інформацію від керівництва.

У перші години вторгнення він блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби.

Окрім цього він покинув місце дислокації та 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі знайшли схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Що відомо про затримання Кулініча

У липні 2022 року Олега Кулініча затримали у ході спецоперації.

Йому було оголошено підозру у державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України), створенні злочинної організації (ст. 255), самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану (ст. 407), заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні (ст. 410 та 263).

У ході розслідування правоохоронці повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме:

  • у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);

  • у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою із зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України);

  • у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та інші.

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Під арештом він перебуває і до нині.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?