Правозахисники Human Rights Watch звинуватили Україну у використанні заборонених боєприпасів
Категорія
Політика
Дата публікації

Правозахисники Human Rights Watch звинуватили Україну у використанні заборонених боєприпасів

Правозахисники Human Rights Watch звинуватили Україну у використанні заборонених боєприпасів
Джерело:  online.ua

Представники Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch заявили, що українські військові нібито використовували касетні боєприпаси, що стало причиною жертв серед мирних жителів.

Джерело:  Human Rights Watch

Чому в HRW цинічно звинуватили Україну у використанні касетних боєприпасів 

Нове дослідження Human Rights Watch виявило, що українські ракетні обстріли касетними боєприпасами підконтрольних Росії територій в Ізюмі та його околицях на сході України протягом 2022 року призвели до численних жертв серед українського цивільного населення, - йдеться у заяві представників правозахисної організації.

За оцінками HRW, внаслідок нібито удару українських військових по окупованому на той час російськими військовими Ізюму загинуло щонайменше 8 цивільних осіб, ще 15 отримали поранення, однак кількість загиблих та поранених може бути більшою.

За словами правозахисників, 6 червня вони звернулись до глави Міноборони України Олексія Резнікова з коротким викладом своїх висновків та проханням про зустріч.

В Міноборони відповіли письмово, що "касетні боєприпаси не використовувалися в межах або навколо міста Ізюм у 2022 році, коли воно перебувало під російською окупацією".

При цьому представники  HRW нагадали, що відповідно до Женевських конвенцій 1949 року, які застосовуються до "збройного конфлікту" в Україні, всі сторони зобов'язані розслідувати і належним чином переслідувати військові злочини, скоєні їхніми силами або на їхній території.

В HRW закликають США не передавати Україні касетні боєприпаси

В організації також застерегли США від передачі касетних боєприпасів Україні.

Передача цієї зброї неминуче призведе до довготривалих страждань цивільного населення і підірве міжнародний осуд на його використання, - зазначають правозахисники.

У Human Rights Watch також визнали, що й російські війська використовують касетні боєприпаси.

Обидві країни повинні припинити використання цієї зброї невибіркової дії, і жодна країна не повинна постачати касетні боєприпаси через їхню передбачувану небезпеку для цивільного населення, - йдеться у повідомленні представників правозахисної організації.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?