Представники Путіна, Трампа та Макрона виступили з екстреною заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Представники Путіна, Трампа та Макрона виступили з екстреною заявою

Представники Путіна, Трампа та Макрона виступили з екстреною заявою
Джерело:  online.ua

6 жовтня представники очільника Кремля Володимира Путіна, французького лідера Еммануеля Макрона та президента США Дональда Трамп виступили зі спільною заявою, в якій міститься заклик до негайного припинення вогню в Нагірному Карабасі між Азербайджаном та Вірменією. Варто звернути увагу на те, що цю заяву підписали співголови Мінської групи ОБСЄ - Міністр у справах Європи і закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майкл Р. Помпео і глава МЗС Росії Сергій Лавров. Впливові дипломати наголосили, що їхні країні рішуче засуджують безпрецедентну і небезпечну ескалацію насильства в зоні нагірно-карабахського конфлікту і за її межами. Окрім того, політики звернули увагу на те, що що нещодавні атаки, метою яких імовірно були цивільні об'єкти, є загрозою для стабільності в регіоні. Представники США, РФ та Франції закликають Азербайджан та Вірменію до негайного і беззастережного встановлення режиму припинення вогню. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт МЗС Франції.

"Країни-співголови твердо налаштовані повною мірою здійснювати мандат, покладений на них ОБСЄ і міжнародним співтовариством, за підтримки країн-членів Мінської групи. Відповідно до цього мандатом вони продовжать послідовно нарощувати взаємодію зі сторонами, закликаючи їх без зволікання взяти на себе зобов'язання щодо відновлення процесу врегулювання на основі існуючих базових принципів і відповідних міжнародно-правових актів, які добре відомі обом сторонам", - йдеться в спільній заяві дипломатів.

Не можна також не згадати про те, що влада ЄС вже привітала заяви про ймовірність врегулювання нової війни за Нагірний Карабах через Мінську групу ОБСЄ. Блок абсолютно готовий надавати масштабну підтримку для припинення боїв - про це повідомив речник Єврокомісії Петер Стано.

"Загалом високий представник завжди готовий їхати туди, де необхідна його присутність. Але ЄС в першу чергу підтримує діяльність Мінської групи ОБСЄ, тому що це міжнародно створена і визнана платформа для питання Нагорного Карабаху", — каже прессекретар ЄК.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен. Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того часу залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що лідер Азербайджану Ільхам Алієв 4 жовтня виступив з гучною та неочікуваною заявою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?