Прем'єр-міністром Румунії може стати ветеран війни в Іраку
Категорія
Світ
Дата публікації

Прем'єр-міністром Румунії може стати ветеран війни в Іраку

Прем'єр-міністром Румунії може стати ветеран війни в Іраку
Джерело:  online.ua

Центристська Ліберальна партія Румунії звернулася до президента Клауса Йоганніса з проханням призначити прем'єр-міністром генерала у відставці Ніколає Чуке, щоб вийти з політичного глухого кута на тлі зростання числа випадків зараження COVID-19.

Джерело: Reuters

Румунія, один з найбідніших членів Євросоюзу, знаходиться в політичному паралічі з тих пір, як 5 жовтня парламент під керівництвом лібералів скинув Кабінет міністрів, що поставило під загрозу відновлення економіки і зусилля по скороченню великого бюджетного і торгового дефіциту.

54-річний Чіке, в даний час виконуючий обов'язки тимчасового міністра оборони Румунії, брав участь у військових кампаніях під керівництвом США в Іраку.

Якщо його кандидатура буде висунута Йоганнісом, у нього буде 10 днів на те, щоб створити склад кабінету і запросити вотум довіри парламенту.

«Ця пропозиція, яку ми зробили президенту, спрямована на вирішення політичної ситуації і глибокої кризи в галузі охорони здоров'я», - сказав журналістам виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Флорін Сіту.

Попередню кандидатуру парламент Румунії відхилив

Перша пропозиція Йоганніса про призначення прем'єр-міністром Дачіа Чолоша не отримала в середу вотуму довіри в парламенті.

Очікується, що Йоганніс призначить нового прем'єр-міністра після завершення консультацій з усіма парламентськими партіями, які можуть запропонувати президенту своїх кандидатів на пост прем'єр-міністра.

Українсько-румунські міжнародні відносини

Після 1991 року, політики в Бухаресті та Києві налагодили зовнішню політику, спрямовану на інші регіони, на інших великих гравців та з іншими пріоритетами. Румунія зосередила зусилля на зближенні із Заходом, який вважає природним полюсом ідентичності румунського народу з історичного і цивілізаційного поглядів.

В той час Україна почала розвивати типову стратегію коливання між Сходом і Заходом, будучи не в змозі отримати гарантії щодо інтеграції в ЄС і НАТО та відірватися від Росії, котра робила все аби не втратити останній оплот колишньої імперії. Західні країни або не вважали Україну готовою до інтеграції через початкову стадію демократизації, або побоялися реакції Росії.

Читайте також:

  • Трамп жорстко критикував Путіна тільки перед камерами — ексречниця.

  • Зеленський розповів, чи відчував тиск з боку Трампа.

  • Племінниця Трампа відверто розповіла про його відносини з Путіним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?