Прем'єрка Естонії відвідала передову на Донбасі та підтримала Україну заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Прем'єрка Естонії відвідала передову на Донбасі та підтримала Україну заявою

Прем'єрка Естонії відвідала передову на Донбасі та підтримала Україну заявою
Джерело:  online.ua

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас у вівторок, 18 травня, здійснила робочий візит на Луганщину, де відвідала буквально передову протистояння з Росією та КПВВ “Станиця Луганська”.

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

За даними відомства, акомпанував у цій поїздці іноземній політикині віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков.

Наразі на території відвіданого КПВВ почалися роботи з облаштування багатофункціональної сервісної зони. Каллас проінформували про перебіг цього процесу та відкриття оновленого пункту пропуску.

“Ми всі - партнери і друзі України. Кордони України міжнародно визначені, і Луганськ - це Україна, Донецьк - це Україна, і Крим - це Україна. Ми сім років стоїмо пліч-о-пліч з Україною і продовжимо це робити стільки, скільки треба. Я переконана, що найкраща відповідь України на збройну агресію Росії - це реформи. І, звичайно, інвестування в розвиток підконтрольних уряду територій. Люди повинні бачити, що на вільній території краще, тут є життя, і Україна - це європейська країна”, - наголосила вона.

Резніков нагадав про будівництво торік багатофункціональних сервісних зон у КПВВ “Щастя” та “Новотроїцьке”. На будівництві у Станиці Луганській партнером стала ПРООН. Завершення всіх робот передбачається приблизно на осінь.

Віцепрем’єр звернув увагу на значний попит на послуги в сервісних зонах з боку мешканців окупованих районів.

Наприклад, від початку року попри карантин і блокування пасажирського руху послугам “Ощадбанку” лиша в Щасті й Новотроїцькому скористалися 3305 громадян. “Нову пошту” відвідали 8441 людей, магазин “Osto” 2634 покупця, а медпункти відвідали 3251 громадян. ЦНАПи надали послуги 3703 відвідувачам.

“Проте через блокування окупаційними режимами роботи КПВВ багато українських громадян не можуть сьогодні реалізувати свої конституційні права і люди залишаються в ізоляції. Якщо у 2019 було зафіксовано близько 16-16,5 млн перетинів за рік, то у 2020 – 3,5 млн за рік. Цьогоріч, за перші три місяці 2021 року - всього 128 тисяч. Кожного засідання ТКГ, на засіданнях гуманітарної робочої групи, українська делегація постійно підіймає питання відкриття КПВВ, в тому числі на виконання домовленостей Паризького саміту Н4 у 2019 році. І я маю надію, що таки здоровий ґлузд отримає перевагу і окупаційні режими припинять знущатися над людьми”, - підбив підсумок Резніков.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?