Донбас опинився на межі екологічної катастрофи
Категорія
Україна
Дата публікації

Донбас опинився на межі екологічної катастрофи

Донбас опинився на межі екологічної катастрофи
Джерело:  online.ua

Іноземні журналісти б'ють на сполох, оскільки український Донбас опинився на межі екологічної катастрофи після того, як занедбані та покинуті шахти почали заповнюватися токсичними підземними водами.

Джерело: NBC News

Що відомо про екологічну ситуацію на Донбасі

За словами журналістів, вода, наповнена важкими металами та іншими токсичними речовинами, загрожує забрудненням питної води з річок та колодязів. Окрім того, варто звернути увагу на те, що вона робить навколишні ґрунти непридатним для сільського господарства.

"Небезпечний газ із шахт – метан – виштовхується на поверхню, що загрожує землетрусами та вибухами", - йдеться в повідомленні.

Як стверджує очільник військово-цивільної адміністрації Торецька Василь Чинчик, лише 2 з 7 шахт навколо міста – "Центральна" та "Торецька" – продовжують працювати. Місцева влада поки викачує з шахт воду, щоб запобігти катастрофі.

"Зокрема, виведена з експлуатації шахта "Нова" наразі працює як викачувальна станція. За словами інженера "Нової" Юрія Власова, якщо цю шахту затопить, то наступною стане "Центральна", а потім токсична вода порине до річок Кривий Торець і Сіверський Донець, "звідки п'є весь Донбас". Окрім загальної економічної депресії в регіоні на екологічну ситуацію також впливає війна. Наразі під контролем сепаратистів опинилися 88 зі 121 шахти на Донбасі", - пише видання.

Варто зазначити, що декілька місяців тому віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков, а також колишній український лідер Леонід Кравчук попереджали ООН, що бойовики, закриваючи деякі шахти, не здійснюють належних заходів для їхньої безпеки.

За словами українських експертів, проросійські сили припинили викачувати воду зі щонайменше 12 шахт, а також блокують моніторинг ситуації.

Фахівці прогнозують, що найгірших наслідків для екології можна очікувати не раніше, ніж за 5-10 років, однак, що важливо розуміти, познаки катастрофи з'явилися у вигляді стихійного затоплення деяких шахт у 2018 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?