СБУ оприлюднила секретні документи про Чорнобильську катастрофу
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ оприлюднила секретні документи про Чорнобильську катастрофу

СБУ оприлюднила секретні документи про Чорнобильську катастрофу
Джерело:  online.ua

26 квітня 2021 року минуло 35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. СБУ оприлюднила секретні документи КДБ про катастрофу. В оприлюдненому архіві є перша доповідь про вибух на реакторі директора ЧАЕС Віктора Брюханова, а також докази того, що після аварії радянська влада шукала різні теорії змови, але не визнавала реальність.

Джерело: СБУ

Архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року, але їх приховувала радянська влада. У документах є свідчення, що в 1982 році на першому енергоблоці стався значний викид радіоактивних речовин, але доповідь КДБ про те, що сталося закінчується звичним "вжито заходів для недопущення панічних і провокаційних чуток". Також про аварійні ситуації керівництво ЧАЕС повідомляло в 1983 і 1984 роках.

  Секретні документи КДБ про Чорнобильську катастрофу (фото - facebook.com/SecurSerUkraine)

   Секретні документи КДБ про Чорнобильську катастрофу (фото - facebook.com/SecurSerUkraine)

  Секретні документи КДБ про Чорнобильську катастрофу (фото - facebook.com/SecurSerUkraine)

Секретні документи КДБ про Чорнобильську катастрофу (фото - facebook.com/SecurSerUkraine)

Аварія на Чорнобильській АЕС - секретний архів КДБ про катастрофу

Служба безпеки України оприлюднила 35 засекречених документів з архіву КДБ СРСР. Серед них є директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС. Радянська влада намагалася приховати все - причини аварії, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря під час вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт по ліквідації, захворюваність людей. В одній із секретних доповідей КДБ зазначено, що в 1987 році кореспондент французької газети намагався вивезти за кордон зразки грунту і води з Прип'яті, щоб розкрити масштаб катастрофи, але радянським спецслужбам вдалося взяті іноземцем зразки підмінити на радіоактивно чисті.

"Після аварії радянська влада шукала різні "теорії змови", але не визнавала реальності. Вже 27 квітня був готовий перелік "неблагонадійних" жителів Прип'яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також "сектантів, представників німецької національності, які листувалися за кордон" . А потім з'являються документи, що "націоналісти" хотіли отримати зразки зараженого грунту за допомогою "агентурної мережі в Києві", щоб дискредитувати радянське керівництво в світі ", - йдеться в повідомленні СБУ.

Серед оприлюднених архівних документів про трагедію на Чорнобильській АЕС є:

  • роздруківка службово-оперативних переговорів на ЧАЕС в момент аварії,

  • оцінка радіаційної обстановки в Києві і Прип'яті,

  • доповіді про евакуацію людей Прип'яті;

  • довідка про діяльність військ хімзахисту;

  • доповідні записки про порушення технічних норм і серйозні недоліки на будівництві ЧАЕC;

  • наказ голови КДБ про посилення контррозвідувальної роботи на об'єктах атомної енергетики;

  • агентурне повідомлення КДБ про причини і аналізі аварії.

Чорнобильська катастрофа - головне

  • Катастрофа на Чорнобильській АЕС поблизу міста Прип'ять Київської області сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Офіційне повідомлення про Чорнобильську аварію радянська влада зробила лише 28 квітня, після того, як про катастрофу повідомили за кордоном.

  • Із зон забруднення евакуювали приблизно 200 тисяч людей, від яких приховували масштаб загрози.

  • 31 людина померла відразу після аварії, 600 тисяч осіб отримали дуже високі дози радіації. Загальна кількість загиблих досі точно невідома.

  • В цілому в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, в яких станом на кінець 80-х років проживали понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено більше 5 млн га земель.

  • Крім України, від радіації також постраждали Білорусь, частина Росії, території Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?