Мінкульт хоче внести Чорнобильську зону до списку ЮНЕСКО
Категорія
Культура
Дата публікації

Мінкульт хоче внести Чорнобильську зону до списку ЮНЕСКО

Мінкульт хоче внести Чорнобильську зону до списку ЮНЕСКО
Джерело:  online.ua

Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що має намір подати заявку на включення Чорнобильської зони до списку світової спадщини ЮНЕСКО. 

Джерело: "Reuters"

Чому Україна хоче включти Чорнобильську зону до списку ЮНЕСКО

"Ми віримо, що включення Чорнобиля до списку спадщини ЮНЕСКО є першим і важливим кроком до того, щоб це чудове місце стало унікальним пунктом призначення, що цікавить усе людство. Важливість Чорнобильської зони лежить далеко за межами України... Йдеться не лише про вшанування пам’яті, а й про історію та права людей", - наголосив Олександр Ткаченко.

За словами міністра, перед тим, як надіслати заявку до ООН, місця, які шукають охорони ЮНЕСКО, повинні обов'язково стати частиною національного списку культурної та історичної спадщини.

Глава Мінкульту також звернув увагу на те, що нещодавно його команда вирішиа включити до переліку таких об'єктів величезну радіолокаційну станцію, побудовану поблизу міста Чорнобиль у 1970-х.

Окрім того, наразі детально обговорюється питання розширення цього наміру на всю 30-кілометрову зону відчуження Чорнобиля.

Міністр плекає надію, що Чорнобиль, який вже можна вважати доволі популярним місцем, згодом знову буде заманювати відвідувачів.

"Переважна бальшість території навколо покинутої АЕС – здичавіла місцина порожніх будівель, чагарників та каміння. Усі будівлі у Прип'яті – місті-привиді, де колись проживало 50 тисяч людей, які переважно працювали на станції, – потребують ремонту", - пише "Reuters".

Коротко про Чорнобильську катастрофу

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, яку влада СРСР спочатку старанно намагалася приховати.

В результаті вибуху реактора 4-го енергоблоку АЕС, яка знаходиться приблизно за 108 км на північ від Києва, 31 людина померла зразу, переважно від гострої променевої хвороби, а ще тисячі людей отримали такі радіаційні захворювання, як рак. Загальна кількість загиблих й досі точно невідома.

Цьогоріч наша країна вшановуватиме 35-ту річницю Чорнобильської катастрофи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?