Президент Азербайджану зробив екстрене попередження всім країнам
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Азербайджану зробив екстрене попередження всім країнам

Президент Азербайджану зробив екстрене попередження всім країнам
Джерело:  online.ua

14 жовтня в Нагірному Карабасі ситуація залишається напруженою. Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного ракетний обстріл, не дивлячись на оголошене перемир'я. У зв'язку з черговою ескалацією конфлікту президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив з екстреною заявою. Він попередив всі країни світу, що офіційний Баку протягом години розірве дипломатичні відносини за визнання незалежності невизнаного Нагірного Карабаху. Алієв нагадав, що ця територія є азербайджанською і навіть якщо Баку і Єреван погодяться на введення міроторцев, то всі повинні розуміти, що мова йде саме про територію Азербайджану. Про це Алієв заявив в інтерв'ю турецькому телеканалу Haberturk, передає ONLINE.UA.

"Територіальна цілісність Азербайджану визнана всім світом. Я не вірю, що будь-яка країна визнає незалежність Нагірного Карабаху, тому що не мине й години, як ми перервемо всі дипломатичні зв'язки з цією країною. Це обов'язково", - попередив Алієв.

Він вважає, що вже необхідно готувати азербайджанський і вірменський народи до спільного життя в Нагірному Карабасі по завершенні конфлікту. Що стосується введення миротворців у Нагірний Карабах, то, за словами Алієва, це станеться виключно зі згоди Азербайджану і Вірменії.

"Відправлення миротворців в регіон має відбуватися на основі схвалення двох держав - Вірменії і Азербайджану. Якщо будь-яка країна заперечує, то, звичайно, цього не станеться. Інше питання полягає в тому, що сьогодні, коли ми говоримо про миротворців, мова йде про території Азербайджану, всі повинні це зрозуміти. Йдеться про територію незалежної Азербайджану ", - додав азербайджанський лідер.

У свою чергу він пообіцяв жителям Нагірного Карабаху інвестувати і реалізувати соціальні програми в цьому регіоні, але тільки коли вдасться завершити конфлікт.

Важливо відзначити, що в Росії, де підтримують Вірменію, вважають, що політичне врегулювання в Карабаху можливо. При цьому в команді Путіна не виключають, що російські військові спостерігачі можуть бути включені до складу механізму контролю за припиненням вогню в конфліктному регіоні.

Як відомо, Азербайджан і Вірменія на переговорах в Москві домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню був оголошений 10 жовтня, але відразу ж після цього офіційні Баку і Єреван почали звинувачувати в порушеннях один одного. Міністерство закордонних справ Азербайджану 11 жовтня повідомило, що вірменська армія завдала ракетного удару по одному з найбільших міст Азербайджану - місту Гянджа. Внаслідок ракетної атаки загинули мирні люди, серед постраждалих є діти. У Вірменії заперечують причетність до ракетному удару. Прес-секретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян написав в соцмережі, що "згадані претензії абсолютно помилкові і не мають ніякого відношення до реальності". 14 жовтня Міноборони Азербайджану повідомило про знищення оперативно-тактичного ракетного комплексу з балістичними ракетами в прикордонних районах Вірменії, так як ракети були націлені на Гянджу, Мінгячевір та інші міста Азербайджану з метою нанесення втрат серед мирного населення та руйнування цивільної інфраструктури.

Нагадаємо, що конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Азербайджан звернувся зі строкової проханням до України. Генеральний прокурор Азербайджану Камран Алієв звернувся до генеральних прокурорів і міністрам юстиції ряду країн, в тому числі України, щоб вони заборонили виїзд етнічних вірмен зі своїх територій, так як вони можуть стати потенційними добровольцями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?