Президент Азербайджану зважився на неочікуване зізнання про війну в Карабасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Азербайджану зважився на неочікуване зізнання про війну в Карабасі

Президент Азербайджану зважився на неочікуване зізнання про війну в Карабасі
Джерело:  online.ua

Влада Азербайджану і Вірменії домовилися про режим перемир'я в Нагірному Карабасі - він вступив в силу сьогодні, 10 жовтня, о 12:00. Після досягнутих домовленостей з Єреваном, президент Азербайджану Ільхам Алієв зважився на неочікуване зізнання. Він вперше підтвердив, що в Азербайджані присутні турецькі винищувачі F-16, але вони, за словами Алієва, не брали участі в бойових діях проти Вірменії. Тим часом в Анкарі прокоментували домовленості Єревана і Баку про перемир'я в Карабасі. Влада Туреччини вважає, що ця домовленість не вирішить остаточно проблему, тому Туреччина продовжить підтримувати Азербайджан як за столом переговорів, так і на полі бою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на CNN.

"Винищувачі F-16 з Туреччини прибули в Азербайджан, що б взяти участь у військових навчаннях. В минулому році Азербайджан і Туреччина проводили 10 спільних військових навчань. Туреччина є нашим союзником. У нас прийнято проводити навчання, за участю, в тому числі, військово -повітряних сил. До речі, в цьому році через пандемію ми провели тільки два навчання, одне з них безпосередньо перед тим, як Вірменія атакувала нас. F-16 знаходяться на землі, вони не літають і ніяким чином не беруть участі в бойових діях" , - заявив Алієв, відповівши на звинувачення Вірменії в тому, що в перші дні конфлікту в Нагірному Карабасі турецька F-16 збив вірменський Су-25.

Алієв назвав фейком звинувачення Єревана і зажадав вибачень від вірменської влади. Важливо відзначити, що це перше офіційне визнання азербайджанської влади про наявність на її території винищувачів ВПС Туреччини.

Нагадаємо, оголошене в Нагірно Карабасі перемир'я вже прокоментувала Туреччина. У МЗС Туреччини відзначили, що будуть підтримувати рішення, з якими погодиться Азербайджан, хоч вони поки не замінять остаточного вирішення проблеми.

"З таким розумінням Туреччина продовжить підтримувати Азербайджан як за столом переговорів, так і на полі бою", - підкреслили в Анкарі.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Азербайджан і Вірменія погодилися на пропозицію Путіна- вони оголосили перемир'я, хоч і з перших хвилин вступу в силу домовленостей звинуватили один одного в порушенні угоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?