Президент Чилі виступив на захист України під час міжнародного саміту
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Чилі виступив на захист України під час міжнародного саміту

Президент Чилі виступив на захист України під час міжнародного саміту
Джерело:  online.ua

На саміті країн Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC) і Євросоюзу президент Чилі Габріель Боріч різко виступив проти російскої агресії та вимагав відобразити це у спільній декларації зібрання.

Джерело: The Brazilian Report

Президент Чилі виступив на захист України під час міжнародного саміту

Сьогодні це Україна, а завтра це може бути будь-хто з нас. Те, що відбувається в Україні, – це неприйнятна імперіалістична агресивна війна, яка порушує міжнародне право, – заявив Боріч, запропонувавши включити це до Спільної декларації саміту.

Президент Чилі також категорично відкинув кремлівські пропагандистські наративи, що пропонувалися для включення до декларації саміту, про «відповідальність обох сторін».

В остаточний текст декларації включили формулювання про «глибоке занепокоєння» війною в Україні, але й таке формулювання відмовилася підписати Нікарагуа, чий режим тяжіє до москви. Навіть Куба та Венесуела, у яких теж були подібні заперечення, документ підписали.

Саміт CELAC та Євросоюзу проходив у Брюсселі 17-18 липня. Раніше глава ОП Андрій Єрмак у переговорах з радником президента Бразилії висловив сподівання на те, що країна сприятиме запрошенню України до участі в саміті.

У результаті Україну на саміт запросила Іспанія, але більшість країни Латинської Америки виступили проти, бо не хочуть бути втягнутими у війну, яку вони називають «європейською проблемою».

Тим часом, Україна працює над першою стратегією щодо відносин з Латинською Америкою.

Саміт НАТО показав провал цілей РФ

Аналітики зазначають, що саміт НАТО показав, наскільки російське вторгнення у 2022 році відкинуло цілі, заради яких, як стверджує Кремль, він розпочав війну.

Мета запобігання розширенню НАТО і, власне, згортання попередніх раундів розширення НАТО та відштовхування НАТО від російських кордонів була однією із заявлених вимог Кремля перед вторгненням. Кремль постійно повторював цю мету протягом усієї війни.

За словами аналітиків, відстуність резонансу в російському інформаційному просторі щодо подій на саміті НАТО, а також щодо вступу Фінляндії до НАТО та згоди Туреччини передати протокол про вступ Швеції, ймовірно, свідчить про те, що Кремль змирився з цими поразками та бажає не зупинятися на них.

 Багато російських джерел повідомляють про саміт НАТО в безпристрасній і приглушеній манері, яка не відповідає ширшій поразці, яку насправді представляє саміт для довоєнних цілей Росії, — йдеться у звіті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?