Президент Киргизстану під тиском протестувальників ухвалив радикальне рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Киргизстану під тиском протестувальників ухвалив радикальне рішення

Президент Киргизстану під тиском протестувальників ухвалив радикальне рішення
Джерело:  online.ua

9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков неочікувано для всіх підписав указ про відставку прем'єр-міністра країни. Також він вирішив розпустити увесь склад уряду. Зазначається, що лідер республіки підписав указ, згідно з яким відповідно до статті 65, частинами 1, 2, 3 статті 87 Конституції Киргизької Республіки, пунктом 4 частини 1 статті 13, пунктом 1 частини 3 і частиною 4 статті 23 конституційного Закону Киргизької Республіки "Про Уряд Киргизької Республіки" прийнята відставка прем'єр-міністра Кубатбека Боронова. Уряд Киргизької Республіки вважається таким, що пішов у відставку. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт президента країни.

"Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ, згідно з яким прийнята відставка прем'єр-міністра Кубатбека Боронова", — зазначається в офіційному повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що рішення набирає чинності 9 жовтня. Згідно з указом президента країни, посадовці, які обіймали посади прем'єр-міністра, першого віцепрем'єр-міністра, віцепрем'єр-міністрів, членів уряду, продовжуватимуть виконувати обов’язки до формування нового складу органу виконавчої влади країни.

Що важливо розуміти, рішення президента було ухвалене під тиском протестувальників, які вийшли на вулиці 5 жовтня, щоб висловити свою незгоду з результатами парламентських виборів. До акцій протесту приєдналися тисячі людей, які після зіткнень з силовиками, захопили будівлю парламенту і президентської адміністрації. Варто звернути увагу на те, що Жеенбеков після початку масових протестів не з'являвся на публіці. У Радбезі навіть почали стверджувати, що він зник. Однак 9 жовтня лідер країни записав термінове звернення до народу.

"Дорогі співвітчизники, як раніше говорив, я маю намір легітимізувати кадрові зміни. Для мене ніяка посада не стоїть вище цілісності держави, єдності народу і спокою суспільства. Нам потрібно якомога швидше повернути ситуацію, що склалася, в правове русло. Після того, як будуть затверджені легітимні керівники органів виконавчої влади та країна стане на шлях законності, готовий піти з поста Президента Киргизької Республіки", — заявив Жеенбеков.

Як повідомляв ONLINE.UA, протестувальники в Киргизстані домоглися того, щоб колишнього лідера країни випустили з-під варти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?