Президент Киргизстану зважився на відставку через масові заворушення
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Киргизстану зважився на відставку через масові заворушення

Президент Киргизстану зважився на відставку через масові заворушення
Джерело:  online.ua

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков вирішив несподівано піти у відставку з обійманої посади на тлі масових заворушень у країні. Він пояснив, що не хоче влаштовувати у республіці розправу над людьми заради утримання влади. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відеозвернення державного лідера.

За його словами, він залишає найвищу державну посаду на тлі жорсткої політичної кризи.

"Для мене світ в Киргизстані, цілісність країни, єдність нашого народу та спокій в суспільстві понад усе. Немає нічого дорожчого для мене, аніж життя кожного мого земляка", - оголосив Жеенбеков.

Він додав, напруженість у суспільстві не спали після оновлення уряду, ситуація загрожує перетворитися на прямий конфлікт протестувальників і правоохоронних органів.

"Я не тримаюся за владу. Не хочу залишитися в історії Киргизстану як президент, що пролив кров і той, хто стріляв у власних громадян. Тому прийняв рішення піти у відставку... Жодна влада не варта цілісності нашої країни та згоди в суспільстві", - додав державний лідер.

Мітинги особливо потужними були у столичному Бішкеку. 6 жовтня стало відомо, що учасники протестів машиною протаранили ворота біля парламенту у столиці та увірвались до будівлі. За попередніми даними, до протестів приєдналися 3-5 тисячі осіб. Попри посилену охорону адміністративних об’єктів та використання водометів та гумових куль силовиками, мітингарям все ж таки змогли проникнути до будівлі.

Як повідомляв ONLINE.UA, у суботу, 10 жовтня, спецсили штурмом увірвалися у резиденцію колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, щоб знову заарештувати ексглаву республіки. Держкомітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану вже підтвердив, що Атамбаєва затримали за підозрою в організації масових протестів у Бішкеку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?