Президент ПАР вважає арешт Путіна на саміті БРІКС оголошенням війни Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент ПАР вважає арешт Путіна на саміті БРІКС оголошенням війни Росії

Президент ПАР вважає арешт Путіна на саміті БРІКС оголошенням війни Росії
Джерело:  online.ua

Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що арешт президента РФ Володимира Путіна на майбутньому саміті БРІКС був би оголошенням війни РФ.

Джерело: News24

У ПАР прокоментували можливий арешт Путіна

Президент Сиріл Рамафоса заявив у Високому суді Гаутенга, що арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він поїде до Південної Африки на саміт БРІКС у серпні, буде оголошенням війни Росії.

Раніше прокуратура ПАР подала заяву до Високого суду, щоб змусити уряд заарештувати Путіна, якщо він прибуде до Південної Африки.

Рамафоса не хотів, щоб громадськість дізналася про його заяву, проте суд 18 липня постановив, що відповідь Рамафоси та його уряду на законну спробу прокуратури змусити уряд заарештувати Путіна має бути оприлюднена.

Оголосити війну з Росією шляхом арешту президента Путіна було б безрозсудним, неконституційним і незаконним використанням повноважень, наданих уряду, — заявив Рамафоса суду у своїй заяві під присягою, заява, яку, на його думку, слід тримати в таємниці.

У заяві під присягою, яка згодом була оприлюднена, Рамафоса сказав, що не хоче ризикувати війною з Росією.

Було б несумісно з нашою Конституцією ризикувати вступити у війну з Росією. Я маю конституційні зобов'язання захищати національний суверенітет, мир і безпеку республіки, а також поважати, захищати, заохочувати і виконувати права народу республіки". на життя, безпеку та захист, серед інших прав у Біллі про права, - сказав він.

Рішення Високого суду було прийнято у відповідь на заяву прокуратури про те, що уряд має «вжити всіх необхідних заходів для арешту та затримання президента Путіна для передачі МКС».

Чому ПАР має заарештувати Путіна

Нагадаємо, Південна Африка є учасником Римського статуту, який керує МКС. Через це країна мусить заарештувати Путіна, якщо він прибуде на саміт БРІКС, який, як очікується, відбудеться з 22 по 24 серпня в Йоганнесбурзі

Раніше ПАР вже порушувала Римський статут, коли не заарештувала колишнього президента Судану Омара аль Башира, якого звинувачують у геноциді та злочинах проти людяності.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у керуванні депортацією українських дітей до РФ, що є воєнним злочином.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?