Південна Африка заперечила намір вийти з Міжнародного кримінального суду
Категорія
Світ
Дата публікації

Південна Африка заперечила намір вийти з Міжнародного кримінального суду

Південна Африка заперечила намір вийти з Міжнародного кримінального суду
Джерело:  online.ua

Офіс президента Південної Африки спростував заяву лідера країни Сиріла Рамафосу про те, що країна збирається вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Джерело: The Guardian

В президентському офісі випустили відопвідну заяву.

Президент хоче пояснити, що Південна Африка залишається підписантом МКС, - вказано там.

У заяві йдеться, що «роз’яснення сталося після помилки в висловлюванні, зробленому під час брифінгу для ЗМІ, проведеного керівним Африканським національним конгресом».

25 квітня президент Південної Африки Сиріл Рамафоса посіяв плутанину щодо відносин країни з Міжнародним кримінальним судом, оголосивши про відкликання підпису.

Правляча партія, АНК, прийняла рішення, що було б розумно, щоб Південна Африка вийшла з МКС, головним чином через те, як МКС має справу з видами злочинів, - сказав президент.

Південна Африка хоче вийти з МКС

Дебати в Африканському національному конгресі Рамафоси щодо членства в суді загострилися після того, як у березні МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна за його роль у викраденні Росією українських дітей.

У серпні у Південній Африці відбудеться саміт групи БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка), на якого запросили і Путіна. Кремль сказав, що Путін прийме рішення щодо участі ближче до дати саміту.

Південна Африка підписала засновницький документ МКС, Римський статут, і була б зобов’язана виконувати ордер на арешт, але уряд уже давно скаржиться нібито подвійні стандарти суду.

Південно-Африканська Республіка почала розгляд справи про вихід з МКС у 2016 році після суперечки щодо того, чи арештовувати колишнього президента Судану Омара аль-Башира, який відвідав африканський саміт, коли МКС звинуватив його у геноциді та злочинах проти людства.

Навіть якщо Південна Африка прийме рішення вийти з МКС, вона все одно буде зв’язана своїми зобов’язаннями щодо членства, включаючи виконання ордерів на арешт, протягом 12 місяців після повідомлення про вихід.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?