У ПАР обговорюють відмову від Римського статуту на тлі запланованого візиту Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

У ПАР обговорюють відмову від Римського статуту на тлі запланованого візиту Путіна

У ПАР обговорюють відмову від Римського статуту на тлі запланованого візиту Путіна
Джерело:  online.ua

Влада Південно-Африканської Республіки поновила дебати стосовно дотримання норм Римського статуту на тлі очікуваного візиту кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна для участі у саміті БРІКС. 

Джерело:  Bloomberg

Чи може ЮАР відмовитись від Римського статуту 

Зазначається, що Національний виконавчий комітет Африканського національного конгресу проводить чотириденне засідання, на якому будуть розглянуті результати попередніх обговорень щодо відмови від дотримання норм Римського статуту, за яким працює Міжнародний кримінальний суд, що видав ордер на арешт Путіна.

Будучи його учасником, уряд може бути зобов'язаний заарештувати Путіна за ордером на арешт, виданим судом у березні, якщо він прийме запрошення відвідати саміт БРІКС у Південній Африці в серпні.

Ми займаємося питаннями участі Південної Африки в МКС. Цілком можливо, що врешті-решт ми вирішимо залишитися, але з точки зору останнього NEC, це деякі з невирішених питань, які ми маємо вирішити, - підкреслив генсек конгресу Фікіле Мбалула.

Чи були у ПАР подібні прициденти раніше

ПАР викликала міжнародну критику 2015 року, коли відмовилася виконати ордер МКС на арешт тодішнього президента Судану Омара аль-Башира, коли він був присутній на саміті Африканського союзу в цій країні.

Колишній президент ПАР Джейкоб Зума запропонував вийти з МКС у 2016 році, але пізніше від цього плану відмовилися.

Наразі уряд отримує юридичні консультації про те, як вчинити з ордером на арешт Путіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?