Президентські вибори 2019: що станеться, якщо один з кандидатів зніме свою кандидатуру
Категорія
Україна
Дата публікації

Президентські вибори 2019: що станеться, якщо один з кандидатів зніме свою кандидатуру

Президентські вибори 2019: що станеться, якщо один з кандидатів зніме свою кандидатуру
Джерело:  24 канал

Останнім часом в соцмережах активно обговорюють чутки про те, що якщо один з кандидатів зніметься з передвиборчих перегонів, буде організація явки менше 50% – це приведе до повторних виборів. В ЦВК нарешті прокоментували дану інформацію, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Речник ЦВК Костянтин Хівренко зазначив, що ніяких новацій чи нюансів на нинішніх виборах немає. Уся процедура така сама, як описано в  Законі  "Про вибори президента України."

У статті 85 цього закону пояснюється: у повторному голосуванні (другому турі) беруть учать кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів під час виборів (у першому турі). Якщо хтось із цих двох знімає кандидатуру, то:

- якщо один з переможців першого туру зняв кандидатуру за 12 днів до другого туру, то ЦВК включає до виборчого бюлетеня кандидата, наступного за кількістю одержаних у день виборів голосів.
- якщо кандидат знявся пізніше, або з інших причин немає кого включити до бюлетеня – тоді другий тур проводиться з одним кандидатом.

Варто зазначити, що обраним президентом цей один кандидат вважатиметься, якщо одержить більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо він отримає менше половини голосів – ЦВК визнає вибори такими, що не відбулися. І так само вибори не відбудуться, якщо в результаті повторного голосування обидва кандидати, що балотувалися, наберуть однакову кількість голосів. Тоді будуть призначені повторні вибори.

Як повідомляв ONLINE.UA,  західні ЗМІ активно аналізують та обговорюють результати першого туру президентських виборів в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?