Пригожин вів війну із ГРУ за контроль у Африці – FT
Категорія
Світ
Дата публікації

Пригожин вів війну із ГРУ за контроль у Африці – FT

Пригожин вів війну із ГРУ за контроль у Африці – FT
Джерело:  online.ua

Ватажок терористичної російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин в ході останнього візиту до Африки намагався захистити діяльність власних найманців від ГРУ РФ. 

Джерело:  Financial Times

Що відомо про війну Пригожина проти ГРУ в Африці  

За інформацією журналістів видання, метою останньої поїздки Пригожина до Африки могло бути прагнення не дати ГРУ РФ взяти під контроль операції його найманців.

Цікаво, що безпосередньо перед візитом Пригожина до Африки, до Лівії прибула делегація з Росії під керівництвом заступника міністра оборони Юнуса-Бек Євкурова.

Він та інші зустрілися з прокремлівським лідером Лівійської національної армії Халіфою Хафтаром, який контролює схід країни і на боці якого з 2019 року воюють "вагнерівці".

Що Пригожин робив в Африці 

У той же час, за інформацією The Wall Street Journal, в ході візиту до Африки Пригожин зустрівся з президентом ЦАР Фостен-Арканжем Туадерою.

Під час зустрічі Пригожин намагався переконати його,  що провальний заколот у Росії не завадить йому залучити нових бойовиків та інвестиції для партнерів у ЦАР.

При цьому, коли Путін зустрічався з Туадерою, то особисто сказав йому дистанціюватися від Пригожина.

Тоді Туареда, під час візиту на конференцію в Санкт-Петербурзі, не став фотографуватися з Пригожиним.

Міністерство оборони, очолюване головним суперником Пригожина Сергієм Шойгу, направляло делегації, щоб проінформувати іноземні уряди про те, що відтепер вони вестимуть справи безпосередньо з російською державою, - йдеться у матеріалі видання.

Однак журналісти FT із посиланням на колишнього високопосадовця ЦАР повідомляють, що  Туадера роздумував над тим, щоб скоротити вплив "вагнерівців" в країні.

Однак він відкинув дану ідею, усвідомивши, наскільки залежить від соратників Пригожина.

Зокрема, у 2022 році "вагнерівець" та колишній агент ФСБ РФ Валерій Захаров був радником Туадери з нацбезпеки.

Окрім цього бойовики відповідали за охорону президента, навчання військових та участь у бойових місіях проти повстанців.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?