Прігожин заробив понад 200 млн доларів на видобутку ресурсів у країнах Африки та Азії
Категорія
Світ
Дата публікації

Прігожин заробив понад 200 млн доларів на видобутку ресурсів у країнах Африки та Азії

Прігожин заробив понад 200 млн доларів на видобутку ресурсів у країнах Африки та Азії
Джерело:  online.ua

За інформацією на основі розслідування видання Financial Times, близький до кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна олігарх та засновник терористичної ПВК Вагнер Євген Прігожин заробив близько 250 млн доларів протягом останніх 4 років в результаті видобутку нафти, газу, алмазів і золота в Сирії, Судані та інших країнах Азії та Африки.

Джерело:  Financial Times

Що відомо про шалені прибутки Прігожина з викачки ресурсів у країнах Азії та Африки 

Зазначається, що у 2016 році США вперше ввели санкції проти Прігожина, а в 2021 році ФБР оголосило олігарха у міжнародний розшук.

При цьому, за інформацією авторів матеріалу, багаторічні санкції проти Прігожина не завадили йому заробити сотні мільйонів від видобутку нафти, газу, алмазів і золота у Судані та Сирії.

Створену Прігожиним ПВК Вагнер звинувачують у порушеннях прав людини, включаючи вбивства, тортури і зґвалтування, майже в кожній країні, де вони працювали.

У 2018 році уряд США наклав санкції на Evro Polis, підконтрольну Прігожину компанію, яка отримала енергетичні концесії від президента Сирії Башара Асада в обмін на те, що найманці "Вагнера" звільняли нафтові родовища від ІДІЛ під час громадянської війни в країні.

Звітність Evro Polis показує, що санкції мали обмежений вплив на її діяльність: у 2020 році компанія продовжувала генерувати продажі на суму 134 млн дол, а чистий прибуток того року становив 90 млн дол.

Це становило 180% рентабельності акціонерного капіталу, який був репатрійований до Росії. У грудні 2021 року, за два місяці до вторгнення, компанія повідомила про пов'язане з контрактами падіння доходів до трохи більше ніж 400 тис дол, але все ще могла похвалитися 92 млн дол готівки на своєму балансі.

Компанія M Invest, що займається видобутком золота в Судані, яка потрапила під санкції уряду США в липні 2020 року, наступного року все одно отримала 2,6 млн доларів.

Дві компанії, які, судячи з експортних звітів, відвантажили велику кількість промислового обладнання компаніям, що підтримуються Вагнером, у Судані та Центральноафриканській Республіці, отримали понад 6 млн дол доходу до кінця 2021 року.

Звітність також показує, як деякі підконтрольні Пригожину компанії, схоже, перевели свою діяльність на інші підприємства перед тим, як західні країни почали їх закривати. "Меркурій", компанія, що працює в сирійському нафтовому секторі і потрапила під санкції ЄС у 2021 році, за три роки, що передували запровадженню санкцій, продала продукції на 67 млн дол, але після цього задекларувала нульовий дохід.

Аналіз підтримуваних Вагнером видобувних компаній ґрунтується на їхній останній доступній звітності до грудня 2021 року. Доходи і прибутки, задекларовані цими компаніями в Росії, були переведені з рубля в долари за поточним обмінним курсом. Водночас аналіз не враховує внутрішні російські підприємства Прігожина, які отримали великі державні контракти і становлять значну частину його статків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?