Приватні лабораторії будуть робити безкоштовні тести на коронавірус, але не всім
Категорія
Україна
Дата публікації

Приватні лабораторії будуть робити безкоштовні тести на коронавірус, але не всім

Приватні лабораторії будуть робити безкоштовні тести на коронавірус, але не всім
Джерело:  online.ua

Українська влада вирішила залучити до тестування українців на коронавірус приватні лабораторії. Відповідне рішення напередодні ухвалив Камбін, а сьогодні, 10 жовтня, озвучив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Глава МОЗ пояснив, що приватні лабораторії дійсно будуть робити безкоштовні тести на коронавірус, але не всім. Він уточнив, як буде працювати безкоштовне тестування і хто зможе зробити аналіз. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Яким чином це буде відбуватися? Це не означає, що зараз приватні лабораторії почнуть робити для людей з вулиці ці тести. Ми просто не в змозі будемо це проконтролювати ... Ми будемо залучати приватні лабораторії, контрактувати їх і відвозити їм зразки для того, щоб вони проводили тестування на відповідному лабораторному обладнанні", - пояснив міністр.

Степанов додав, що приватні лабораторії вирішили залучити до тестування українців, щоб з'явилася можливість наростити щоденну кількість тестів. Він уточнив, що за минулу добу в Україні виконали понад 57 тисяч тестів, з них 31 тисяч - методом ПЛР, 26 тисяч - методом ІФА. Щоб збільшити добову кількість тестів, Кабмін виділив 260 млн гривень - 100 млн гривень спрямують на контракти з приватними лабораторіями, 160 млн гривень підуть на додаткову закупівлю реагентів та обладнання. Важливо відзначити, що середня вартість одного ПЛР-тесту в державних лабораторіях коливається від 700 до 800 гривень. У приватних лабораторіях вона досягає декількох тисяч гривень. Безкоштовно зробити тест на коронавірус можуть тільки ті українці, які отримали відповідне направлення від сімейного лікаря.

Нагадаємо, в суботу, 10 жовтня, в Україні зафіксували 5728 нових випадків зараження. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 256 266 осіб, з них 4887 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. Вже 112570 українців змогли перемогти коронавірус, 138809 людей продовжують хворіти. За минулу добу встановлені два антирекорди - за кількістю летальних випадків (108 осіб померли) і за кількістю госпіталізацій (990 осіб були госпіталізовані). За даними Міністерства охорони здоров'я, найбільш завантаженими на даний момент є лікарні Донецької (107,8%), Одеської (81,1%), Луганської (81,1%) і Харківської (72,4%) областей. У Києві ж цей показник становить 69%. Найменше завантажені лікарні в Херсонській (23,2%), Івано-Франківській (36,4%), Закарпатській (41,4%) і Кіровоградській (50,9%) областях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні хочуть посилити карантин. Нові рекомендації з посиленням обмежень МОЗ обсудить з Кабміном вже на наступному засіданні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?