Прийняли до уваги: ​​в ЄС відреагували на рішення Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Прийняли до уваги: ​​в ЄС відреагували на рішення Зеленського

Прийняли до уваги: ​​в ЄС відреагували на рішення Зеленського
Джерело:  online.ua

Євросоюз привітав обмін полоненими, який відбувся напередодні між Києвом і бойовиками ОРДЛО. Але в Брюсселі відреагували на той факт, що Україна передала бойовикам ексберкутівців, які звинувачуються у вбивстві українців на Майдані. Про це йдеться в заяві офіційного представника європейської зовнішньополітичної служби, передає ONLINE.UA.

"Це довгоочікуваний приклад реалізації заходів, узгоджених на саміті в "нормандському форматі" 9 грудня. Європейський Союз розраховує, що всі сторони будуть і далі нарощувати цей імпульс. Робота по реалізації заходів, узгоджених на саміті, повинна бути продовжена", - привітали в ЄС обмін полоненими.

Але Брюссель звернув увагу на передачу бойовикам ексберкутівців. Європейськи дипломати відзначили, що прийняли до уваги цей факт і висловили надію, що розслідування справи Майдану триватиме і всі винні будуть притягнуті до відповідальності.

"Ми приймаємо до відома обмін особами, пов'язаними з трагічними подіями на Майдані в 2014 році. Ми очікуємо, що всі звинувачення будуть розслідуватися і далі, а зацікавлені сторони забезпечать залучення винних до відповідальності", - підкреслили в ЄС.

Офіційний Брюссель також в черговий раз запевнив Україну в непохитній підтримці суверенітету і територіальної цілісності країни, "нормандського формату", ОБСЄ та Тристоронньої контактної групи.

"Блок підкреслює важливість виконання Мінських домовленостей в повному обсязі, включаючи постійне припинення вогню. Це єдиний шлях до досягнення стійкого і мирного врегулювання конфлікту на сході України", - підсумували європейські дипломати.

Нагадаємо, напередодні відбувся великий обмін між Україною і бойовиками ОРДЛО, в рамках якого додому повернулися 76 українців. Ще п'ятеро звільнених з полону бойовиків українців заради своїх близьких залишилися на тимчасово окупованих територіях. Київ передав бойовикам 141 людини, але 14 з них відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.

Слід зазначити, що з жорсткою критикою через передачу бойовикам екс-беркутівців виступали багато експертів. Зокрема, розкритикував рішення Зеленського колишній в'язень Кремля Олег Сенцов. Він заявив, що видавши в ОРДЛО справжніх вбивць, президент позбавив українців головного - справедливості.

Представник Зеленського в КСУ Федір Веніславський, коментуючи нищівну критики щодо обміну екс-беркутівців на українських полонених, нагадав, що ніякої зради в цьому рішенні немає. За його словами, Київ в кожному попередньому обміні передавав стороні супротивника справжніх злочинців в обмін на героїв України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський дав гучну обіцянку українцям після обміну полоненими. Він пояснив, чому погодився передати бойовикам ексберкутівців. Президент запевнив, що справу Майдану буде обов'язково закінчено.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?