Проєкт держбюджету України на 2024 рік передбачає дворазове підвищення "мінімалки"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Проєкт держбюджету України на 2024 рік передбачає дворазове підвищення "мінімалки"

Проєкт держбюджету України на 2024 рік передбачає дворазове підвищення "мінімалки"
Джерело:  online.ua

Кабінет Міністрів затвердив 15 вересня проєкт держбюджету України на 2024 рік, який передбачає дворазове підвищення мінімалки. 

Джерело: Сергій Марченко

Уряд затвердив проєкт держбюджету України на 2024 рік

Кабінет Міністрів на засіданні 15 вересня затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Головні цифри бюджету:

  • Доходи: 1,746 трлн грн (загальний фонд 1,54 трлн грн)

  • Витрати: 3,308 трлн грн (загальний фонд 3,1 трлн грн)

  • Дефіцит: 1,531 трлн грн.

Крім того, передбачено, що з 1 січня мінімальна зарплата в Україні зросте до 7100 гривень, а з 1 квітня – до 8000 гривень.

Безпека та оборона є безперечним пріоритетом бюджету на наступний рік. Видатки на рівні 2023 року більше 1,5 трлн грн. Відбудеться збільшення фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу у 7 разів, до майже 56 млрд грн. А також 48 млрд для закупівлі дронів. ЗСУ матиме більше потужного та сучасного озброєння для відсічі армії РФ.

Переформатовані підходи до ветеранської політики передбачають збільшення фінансування для ветеранів вдвічі – до 14,3 млрд грн. Будуть виділені кошти на забезпечення ветеранів житлом та підтримку ветеранського підприємництва.

468,8 млрд грн для виплат малозабезпеченим сім’ям, ВПО, субсидії та пільги, захист осіб з інвалідністю – ще один пріоритет нового бюджету. Буде проведено індексацію пенсій. Вперше передбачено виплати для соціального супроводу військовослужбовців, особам постраждалим від домашнього насильства та інші соцпослуги.

У 2024 році відбудеться підвищення рівня мінімальної заробітної плати, підвищення розміру посадових окладів, зросте прожитковий мінімум.

Збільшення фінансування сфер охорони здоров’я – 201,9 млрд грн (+24,4 млрд грн) та освіти – 178,8 млрд грн (+22,9 млрд грн).

Видатки за програмою медичних гарантій складуть 158,8 млрд грн, або +13,7%.

Так, заробітну плату вчителів буде підвищено, передбачено фінансування облаштування укриттів та безбар’єрних просторів у навчальних закладах, придбання автобусів, модернізація їдалень та інше.

На підтримку бізнесу бюджет України виділить 30,8 млрд грн. Зокрема, для фінансування Фонду розвитку підприємництва передбачається надання грантів. Планується забезпечення українців житлом через Українську фінансову житлову компанію, створення індустріальних парків та інші програми для розвитку економіки.

Щодо місцевих бюджетів, до базової дотації у розмірі 21,1 млрд грн, передбачається додаткова дотація у 33,4 млрд грн, для підтримки громадам, у яких зменшується надходження до бюджетів.

Зеленський окреслив пріоритети держбюджету-2024

Напередодні президент України Володимир Зеленський окреслив пріоритети держбюджету-2024: виробництво зброї та підвищення зарплатні. Про це він розповів у вечірньому відеозверненні 13 вересня.

Так, президент заявив, що в бюджеті на 2024 рік на оборону й безпеку заплановано щонайменше 1,6 трильйона гривень.

Додатково майже 100 мільярдів гривень виділять на виробництво зброї, якою займається Мінстратегпром, та на комплектування "Армії дронів".

На соціальні витрати та підтримку ветеранів, за словами Зеленського, планують виділити не менше 469 млрд гривень.

Будуть додаткові кошти на систему охорони здоров’я — це щонайменше плюс 24 мільярди до видатків цього року. Буде плюс на систему освіти, передусім на підтримку вчителів і викладачів, — запевнив президент.

Він додав, що доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю підготувати підвищення мінімальної заробітної плати у першому півріччі наступного року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?