Проєкт Pegasus: світ сколихнув гучний шпигунський скандал
Категорія
Світ
Дата публікації

Проєкт Pegasus: світ сколихнув гучний шпигунський скандал

Проєкт Pegasus: світ сколихнув гучний шпигунський скандал
Джерело:  online.ua

Іноземним журналістам в результаті масштабного розслідування вдалося дізнатися, що влада авторитарних країн і різні спецслужби протягом багатьох років стежили за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group.

Джерело:  DWNSO Group

В деяких країнах влада роками стежить за журналістами і правозахисниками

Це підтверджують результати кількамісячного журналістського розслідування "Проєкт Pegasus", які оприлюднили 18 липня німецькі медіа, що брали в ньому участь.

"У розпорядження журналістського консорціуму, що включає 16 редакцій, а також правозахисні організації Amnesty International та Forbidden Stories, потрапив список з 50 тисяч телефонних номерів, за власниками яких, імовірно, стежили. Більш ніж у тисячі випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів, серед яких виявилися, в тому числі, високопоставлені політики, адвокати, журналісти і правозахисники із Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та інших країн, в тому числі відомі азербайджанські опозиційні журналістки", - йдеться в повідомленні видань.

Незалежні IT-фахівці проаналізували 44 випадково обрані телефони, на 37 з них були знайдені сліди шпигунського ПЗ.

Що цікаво, представники NSO Group продовжують запевняти журналістів, що клієнти їхньої фірми – це винятково офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.

Варто звернути увагу на те, що троянська програма Pegasus здатна миттєво встановитися на телефон жертви, досить один раз натиснути на надіслану зловмисниками посилання.

Читайте також:

  • До витоку в мережу персональних даних понад півмільярда користувачів Facebook не причетні хакери. Злив даних стався через веб-скрейпінг, а не хакерську атаку.

  • Один із відділ всесвітньо відомої компанії Facebook запустив тестування свого нового додатку Hotline. Експерти звертають увагу на те, що цей сервіс можна вважати гібридом Instagram Live і Clubhouse.

  • Адміністрація Facebook оголосила про запуск полегшеної версії Instagram, яка займає у пам’яті пристрою всього 2 мегабайти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?