Проєкт "Помічник ветерана" набирає обертів. Перші спеціалісти пройшли підготовку
Категорія
Україна
Дата публікації

Проєкт "Помічник ветерана" набирає обертів. Перші спеціалісти пройшли підготовку

Проєкт "Помічник ветерана" набирає обертів. Перші спеціалісти пройшли підготовку
Джерело:  online.ua

Проєкт Помічник ветерана набирає обертів на Миколаївщині. Перші спеціалісти пройшли підготовку.

Джерело: телемарафон Єдині новини

Проєкт "Помічник ветерана" набирає обертів

З першого липня ще 5 областей та столиця України захотіли долучитися до пілотного проєкту "помічник ветерана". У Миколаївській області вже завершена перша хвиля навчання для кандидатів помічників ветеранів.

Про це повідомила генеральна директорка Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Мінветеранів Світлана Березіна.

Той фідбек, який ми отримали про цих людей, які прийшли, про рівень їхньої освіти, про їхню вмотивованість, про їхнє бажання і розуміння, на який шлях вони стають, яка важлива буде їхня праця — це говорить про успіх, — сказала Березіна.

Також вона заявила, що з 1 січня закладено запит в бюджет на масштабування проєкту "помічник ветерана". За словами Березіної, до кінця 2024 року планується підготувати 15 тисяч помічників.

Один помічник ветерана надаватиме допомогу не більше, ніж 100 ветеранам, членам їхніх родин та членам родин загиблих. Не можемо сказати, чи це цифра велика, чи маленька, оскільки тільки перша хвиля помічників ветеранів навчилася. Зараз вони почнуть працевлаштуватися і надавати послуги, — зазначила представниця Мінветеранів.

Березіна додала, що система оплати помічникам ветеранів передбачена як відшкодування за надані послуги.

Але у нас стоїть ліміт — 4 мінімальні заробітні плати, тобто 26 тисяч грн з копійками на цей рік - це максимально “брудними” сума, яка може бути нарахована помічнику. А “чистими” в середньому 16-18 тисяч грн, якщо в день буде надано послуги максимально 20 ветеранам або членам родин, — уточнила вона.

Що відомо про проєкт

Раніше міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна пояснила, в чому полягатиме робота помічників, у скількох регіонах запустять пілотний проєкт і коли інститут запрацює по всій Україні.

За словами міністерки є люди, які повертаються із війни, демобілізуються у звʼязку із пораненням, а після закінчення війни буде масова демобілізація і ці люди потребуватимуть відповідного супроводу та підтримки.

Людина, яка повертається до свого населеного пункту після участі у бойових діях, може стикнутись із ситуацією, що її підприємство, наприклад, закрито, родина знаходиться за кордоном, житло може бути зруйнованим і хтось має допомогти. Звісно, прямо на автостанції або на залізничній станції має прийти до цього ветерана його помічник, супроводити його, надати тимчасове місце проживання, поки він знайде собі житло або отримає, розкаже якими послугами він може скористатись, куди іти, по які довідки, — пояснила Лапутіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?