Прогресу в переговорах щодо експорту зерна поки немає – Зеленський
Категорія
Політика
Дата публікації

Прогресу в переговорах щодо експорту зерна поки немає – Зеленський

Прогресу в переговорах щодо експорту зерна поки немає – Зеленський
Джерело:  online.ua

Україна поки не досягла прогресу в багатосторонніх переговорах щодо розблокування морського експорту зерна.

Джерело: виступ Зеленського перед країнами-учасницями Африканського Союзу

Поки не існує гарантій, що РФ не атакує українські порти

Морський шлях – основний для аграрного сектору нашої держави. А український аграрний експорт – це одна з основ стабільності глобального ринку продовольства. Україна – один з основних постачальників пшениці, соняшникової олії, кукурудзи.

Зеленський підкреслив, що в умовах морської блокади Київ намагається налагодити експорт продовольства залізницею і через порти сусідніх країн, але вони мають меншу пропускну здатність і є дорожчими.

Ми ведемо складні багаторівневі переговори, щоб розблокувати наші українські порти. Але ви бачите – прогресу поки що немає. Бо поки не знайдений реальний інструмент, щоб гарантувати, що Росія не атакує їх знову. Ось чому продовольча криза у світі зберігатиметься, поки триває ця колонізаторська війна, війна Росії проти нашої держави, і поки заблоковані наші порти, - сказав він.

За експертними підрахунками, від нашого експорту продовольства залежить життя близько чотирьохсот мільйонів людей у різних країнах світу. І якби не російська війна проти України, просто не було б жодного дефіциту на продовольчому ринку. Якби не російська війна, наші фермери й аграрні компанії змогли б забезпечити цього року рекордний урожай. Якби не російська війна, люди в Африці, Азії та ще будь-де у світі не страждали б від катастрофічного зростання цін на продукти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?