Проросійська Сербія погодилась озброювати Україну — витік даних
Категорія
Світ
Дата публікації

Проросійська Сербія погодилась озброювати Україну — витік даних

Проросійська Сербія погодилась озброювати Україну — витік даних
Джерело:  online.ua

Проросійська Сербія, єдина країна в Євросоюзі, яка не ввела санкції проти РФ після початку повномасштабної війни, все-таки згодилася передавати своє озброєння Силам оборони України. Про це журналістам стало відомо зі злитих секретних документів Пентагона.

Джерело:  Reuters

Сербія погодилась давати Україні зброю для війни проти РФ

Зазначається, що Міноборони США уважно відстежувало та фіксувало реакцію членів Євросоюзу на прохання України про військову допомогу.

У злитих документах йдеться про те, що влада Сербії не захотіла проводити навчання українських бійців, однак пообіцяла надати летальну допомогу або вже надала її.

Окрім того, Пентагон вказав на те, що Сербія має політичну волю і військову спроможність надавати зброю Україні в майбутньому.

За словами журналістів, документ має грифи "Секретно" і NOFORN. Це означає, що Міноборони США не можна поширювати його серед іноземних спецслужб і військових. Документ датований 2 березня і скріплений печаткою Об'єднаного комітету начальників штабів.

Як на це відреагували у Сербії

Команда сербського президента Александара Вучича та посольство України поки не відповіли на прохання журналістів прокоментувати цю інформацію.

Що важливо розуміти, уряд Вучича дотримується нейтралітету у війні в Україні, попри міцні зв'язки країни з Москвою.

Якщо цей документ є достовірним, то він або показує дволикість Вучича щодо Росії, або він перебуває під величезним тиском з боку Вашингтона щодо постачання зброї в Україну, – заявив Януш Бугайський, експерт з питань Східної Європи Джеймстаунського фонду, інституту зовнішньої політики.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?