Просто безвідповідально: в Євросоюзі спалахнув новий скандал
Категорія
Політика
Дата публікації

Просто безвідповідально: в Євросоюзі спалахнув новий скандал

Просто безвідповідально: в Євросоюзі спалахнув новий скандал
Джерело:  online.ua

Колишній голова Європейської ради Дональд Туск позитивно відреагував на ідею вступу до ЄС незалежної Шотландії. Влада Бритії обурилися, оскільки подібні заяви, мовляв, можуть спровокувати сепаратизм у низці європейських країн. Після коментаря Туска спалахнув дипломатичний скандал, передає ONLINE.UA з посиланням на "ВВС".

Дональду Туску сказали, що от, мовляв, лідерка Шотландії Нікола Стерджен переконує, що "незалежна Шотландія прагне повного членства в ЄС". І поцікавилися у політика, як він оцінить такі перспективи.

"Я хочу зупинитися, щоб не сказати чогось занадто прямо", - обережно відповів він, однак згодов додав, що відчуває себе "дуже по-шотландському, надто після Brexit".

Попри дипломатичні зауваження, що він поважає "внутрішні дебати у Великій Британії" й не має наміру втручатися, Туск все ж дав недвозначний коментар.

"Емоційно я не сумніваюся, що всі будуть у захваті тут, в Брюсселі, і в цілому в Європі. Якщо ж ви спитаєте про мої емоції, то це безумовно буде емпатія (співпереживання, розуміння – ред.),
– сказав Туск, а також наголосив, що Шотландію (у разі здобуття країною незалежності) не приймуть до ЄС автоматично – формальностей та процедур слід дотриматися.

Що цікаво, глава британського МЗС Домінік Рааб заявив, що подібні коментарі є "неєвропейськими й досить безвідповідальними", ба більше – можуть сприяти "сепаратистським тенденціям в Іспанії, Франції й Італії".

"Я не впевнений, що європейські лідери, не кажучи вже про Велику Британію, насправді вітають такі висловлювання", - додав Рааб.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ніч з 31 січня на 1 лютого 2020 року Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу, членом якого була 47 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?