Просто ганебно - Україна гнівно дорікнула Німеччині через Росію
Категорія
Політика
Дата публікації

Просто ганебно - Україна гнівно дорікнула Німеччині через Росію

Просто ганебно - Україна гнівно дорікнула Німеччині через Росію
Джерело:  online.ua

Посол України в Німеччині Андрій Мельник відмовився брати участь в церемонії завершення Другої світової війни в Берліні 2 травня спільно з представниками Росії. Він заявив, що навіть в найстрашнішому кошмарі не може уявити собі покладання вінків поруч з представником країни-окупанта, яка вже більше шести років цинічно веде кровопролитну війну в Україні. Мельник дорікнув Берліну в тому, що під час запрошення посла Росії німецька влада забула про ці тривожні факти, хоча Київ чекає від неї більше чуйності і співпереживання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МЗС України.

"Навіть в самому кошмарному сні я не міг би собі уявити покладання вінків поруч з представником країни, яка більше 6 років веде цинічну і криваву війну на Сході України. На сьогодні 14 тисяч українців було вбито в ході все ще триваючої російської агресії. Щодня і щоночі моїх співвітчизників ранять і вбивають ", - пояснив свою відмову Мельник мерії Берліна.

Дипломат нагадав, що Росія всупереч міжнародному праву анексувала Кримський півострів і окупувала значну частину Донбасу. За його словами, агресивна політика господаря Кремля породила набачене досі відчуження між українцями і росіянами.

"Тому і загальне вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні немислимо. Дуже шкода, що мер очевидно погано бачить всі ці шокуючі факти, від яких волосся стає дибки. Нам, українцям, хотілося б бачити більш тактовний підхід, розуміння і емпатію", - підкреслив Мельник.

Він також додав, що в Червоній Армії воювали 6 мільйонів українців, і кожен другий з них не дожив до кінця війни. В ті часи, нагадує Мельник, окупована Україна повністю була однією з головних арен нацистської війни на знищення - німці вбили понад 5 млн мирних громадян, але в публічних дискусіях в Німеччині радянських жертв часто ототожнюють з російськими.

Посол підкреслив, що вшанування жертв нищівної війни для нього є моральним обов'язком, але він обурений, що на цей захід разом з ним запросили і представника Росії. Також дипломат дорікнув Берлін в тому, що через 75 років після закінчення Другої світової війни в німецькій культурі досі присутні провали пам'яті, особливо з огляду на нищівну війну Гітлера в Україні.

"Просто ганебно, що в Берліні досі немає пам'ятника українським жертвам нацизму. Навіть знання серед німецької громадськості про ці величезні жертви вкрай обмежені. Тому я закликаю Бундестаг і Берлінський сенат (уряд) спорудити меморіал Української жертвам націонал-соціалізму в визначному місці в самому центрі федеральної столиці Німеччини, а також відповідний інформаційний центр ", - підсумував Мельник.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Європарламент звинуватив президента Росії Володимира Путіна в переписуванні історії Другої світової війни. Європейські депутати вважають главу СРСР Йосипа Сталіна союзником лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера, який дозволив німцям атакувати Західну Європу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?