Протести проти Лукашенка - опозиція готує білоруський аналог Миротворця
Категорія
Світ
Дата публікації

Протести проти Лукашенка - опозиція готує білоруський аналог Миротворця

Протести проти Лукашенка - опозиція готує білоруський аналог Миротворця
Джерело:  ua.interfax.com.ua

Один з лідерів білоруської опозиції оголосив про створення сайту, в базу даного якого заноситимуть злочинців режиму Олександра Лукашенко. Валерій Цепкало, який знаходиться в Україні, заявив перш за все про фальсифікаторів виборів та силовиків, які били протестувальників. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За його словами, портал створять під ім'ям Фронту національного порятунку білорусі.

"Друге — це формування Дошки національної ганьби. Це все організовано як crowdsourcing. На дошку ми поміщатимемо тих членів виборчих комісій, які фальсифікували вибори. Їхні імена, сім'ї, хто вони такі, якщо є — номери паспорта, і вимагатимемо для них заборони в'їзду", - пояснив опозиціонер, який вимушено залишив батьківщину з родиною.

Він пояснив, у Білорусі фальсифікація голосування — кримінальний злочин. Публікація особистих даних порушників спонукатиме Євросоюз не видавати їм віз.

"Третій — ОМОНівці, які били людей. Тут теж буде сайт, він все-таки, напевно, ближче до "Миротворця", - додав Цепкало.

Він зауважив, наразі вже отримав інформацію про окремих представників силових структур. Його запитали, чи не призведе це до помсти з боку мітингувальників.

Цепкало зазначив, що вже зараз йому надсилають дані деяких бійців ОМОН, які були причетні до розгону демонстрацій у Білорусі.

"Ну, якщо вони б'ють жорстоко людей. Що вони роблять? Що вони витворяють? Це вже їхня справа. Ми оприлюднимо — це точно так само, як і з тими, хто у вас там воює. Вони мають розуміти, що за свої дії вони отримають ганьбу з боку білорусів, а згодом, може, подаватимуть на них до суду — і вони платитимуть 10-15 років тим, кого вони побили. Суд буде справедливий. За перевищення влади порушуватимуть кримінальні провадження", - резюмував опозиціонер.

Нагадаємо, Цепкало намагався балотуватися в президенти, однак його не зареєстрували. Після отримання інсайду про своє ймовірне затримання він зібрав родину й вирушив за кордон — спочатку в РФ, а пізніше в Україну.

Як повідомляв ONLINE.UA, 14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі нарешті оприлюднила офіційні та остаточні підсумки виборів – наголошується, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, а у його головної суперниці Світлани Тихановської — 10%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?