ПЦУ переходить на новий календар — що саме зміниться для вірян
Категорія
Україна
Дата публікації

ПЦУ переходить на новий календар — що саме зміниться для вірян

ПЦУ переходить на новий календар — що саме зміниться для вірян
Джерело:  online.ua

24 травня офіційно стало відомо, що Православна церква України ухвалила повний перехід на новий календар. Цю інформацію також підтвердила Українська греко-католицька церква.

Джерело: ПЦУ

Що відомо про перехід ПЦУ на Григоріанський календар

Уже з 1 вересня 2023 року більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята згідно з Григоріанським календарем.

Так, Різдво Христове святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня. Окрім того, змістяться й інші свята - такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Однак ці зміни не будуть стосуватися Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Варто звернути увагу на те, що рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на архієрейському соборі - зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври і має завершитись після опівдня.

Фото - bbc.com/ukrainian

Окрім того, повідомляється, що проти переходу проголосував один єпископ, ще один утримався.

Формально потім перехід ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян.

За словами очільника ПЦУ митрополита Епіфанія, це питання уже погодили, й перехід відбудеться 1 вересня.

Чому було ухвалене рішення про перехід ПЦУ на новий календар

Перехід на новий календар став важким кроком, на який не наважувались десятиріччями. Церковники боялись, що люди не сприймуть реформу і будуть святкувати по-старому. Чи будуть переходити до УПЦ Московського патріархату, яка, як і РПЦ, проти впровадження календарної реформи.

Це питання набуло особливої актуальності після початку війни Росії проти України, оскільки воно набуло політичного забарвлення. Більшість українців підтримали курс на"Геть від Москви!".

Що важливо розуміти, різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?