Путін дав гучну обіцянку Лукашенко: у Мінську розкрили важливі домовленості
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін дав гучну обіцянку Лукашенко: у Мінську розкрили важливі домовленості

Путін дав гучну обіцянку Лукашенко: у Мінську розкрили важливі домовленості
Джерело:  online.ua

За підсумками переговорів президента Росії і Білорусі Володимира Путіна і Олександра Лукашенка сторонам не вдалося домовитися про постачання нафти, але суперечку все ж врегульовано. Путін пообіцяв Лукашенко, що Мінськ буде отримувати російську нафту за світовими цінами. Про що домовилися Путін і Лукашенко повідомив перший білоруський віце-прем'єр Дмитро Крутий, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Білорусі не потрібно ніяких спеціальних ексклюзивних умов. Ми хочемо купувати нафту за світовими котируваннями і не гірше", - повідомив Крутий, зазначивши, що це було головною вимогою президента Лукашенка на переговорах з Путіним.

За словами Крутого, Путін поступився президентові Білорусі і навіть пообіцяв, що російський уряд надасть всіляке сприяння в роботі з російськими видобувними компаніями щодо поставок нафти на білоруські НПЗ - щоб ці поставки проходили саме на обумовлених умовах.

"Існували певні обмеження щодо допуску до транзитної труби "Транснафти". Путін пообіцяв ці всі обмеження зняти. Вони встановлені для всіх експортних ринків і поставок його окремим указом. Тобто будь-яка компанія, якій буде вигідно і цікаво працювати з білоруськими НПЗ, отримає допуск до трубі, транзиту, постачання через "Транснефту" як агента. Тут ніяких обмежень не буде. І ми очікуємо, що інтерес до нашої країни і ринку з боку цих - більш дрібних і середнього рівня - суб'єктів підвищиться, і ми зможемо незабаром до укласти контракти", - додав Дмитро Крутий.

Слід зазначити, що в 2019 році російська нафта поставлялася до Білорусі зі знижкою приблизно 20% до ринкової ціни. За даними білоруського статистичного агентства, в попередньому році Білорусь ввезла російської нафти на $5,93 млрд по середній ціні трохи більше $50 за барель. Але в Росії вирішили провести податкові маневри, в результаті яких нафта подорожчала на суму експортного мита для інших країн, яким ніколи не обкладалося російське паливо для Білорусі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перед переговорами з Путіним по нафті Лукашенко заявляв про те, що настав момент істини. У Кремлі відреагували на ці слова президента Білорусі, виправдавши їх бажанням Лукашенко відстоювати інтереси своєї країни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?