Путін давно злив Лукашенко - що дійсно готує Кремль для Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін давно злив Лукашенко - що дійсно готує Кремль для Білорусі

Путін давно злив Лукашенко - що дійсно готує Кремль для Білорусі
Джерело:  online.ua

Незважаючи на регулярні запевнення команди російського президента Володимира Путіна про невтручання Москви у внутрішні справи Білорусі, в російському впливі на ситуацію ніхто не сумнівається. Це підтверджують не тільки постійні дзвінки і прохання про допомогу в.о. президента Білорусі Олександра Лукашенка Путіну, а й офіційні заяви російської влади про те, що російська сторона готова зробити все можливе, щоб "допомогти" у врегулюванні ситуації в Білорусі - для цього, до речі, в РФ вже сформований резерв із співробітників правоохоронних органів, який в разі необхідності надасть "допомогу" Мінську. Але ексглава МЗС України Павло Клімкін впевнений, що за всіма заявами Кремля про Білорусь криється черговий підступний план - Путін зараз користується неадекватністю Лукашенко, щоб поставити в Білорусі проросійську частину опозиції. Таку думку український дипломат висловив в ефірі Україна 24, передає ONLINE.UA.

"Європа хоче зберегти мінімальний канал комунікації, тому поки не вводить персональні санкції проти Лукашенка. Ми ж бачимо, що він втратив адекватність - то він з автоматом без патронів, то проводить нараду для свого прессекретаря, то взагалі якийсь маразм каже, що Польща хоче захопити Білорусію область", - заявив Клімкін.

І такою поведінкою Лукашенко, на думку дипломата, Путін вміло користується, хоча і давно його злив.

"Росія на цьому грає, Путін добре знає психологічний портрет Лукашенка, Путін давно його злив, Лукашенко для Путіна вже "спікся". Але Путін зараз буде намагатися ставити проросійську частину опозиції, і я думаю, що, на жаль, Росії там буде найближчим час більше. Правоохоронці приховані є, радники є", - переконаний Клімкін.

Дипломат пояснив, що до такого висновку дійшов навіть на підставі того, що Путін заборонив Лукашенко вести переговори з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, які пропонують своє посередництво Мінську для врегулювання політичної кризи через главу Кремля.

"Але зараз для Путіна лінія - використовувати психологічну неадекватність Лукашенко, змусити його піти на тих умовах, які він диктував, і потім вже обговорювати з Європою. Путін йому навіть заборонив говорити з Меркель і Макрона. Це що, школяр або яслі?", - пояснив свою позицію ексміністр.

Тим часом в Білорусі тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Крім того в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

30 серпня, в день народження Олександра Лукашенка, в столиці Білорусі пройшов Марш миру і незалежності, в якому прийняли участь десятки тисяч людей. У центр Мінська влада стягнула водомети, автозаки і БТРи. Правоохоронці практично відразу почали затримувати протестувальників - на 18:00 годин вечора за даними МВС РБ було затримано близько 140 учасників протесту. Сам Лукашенко до мітингувальників так і не вийшов. Замість цього, його прессекретар на питання журналістів про те, де зараз перебуває диктатор, вислала фотографію Лукашенко, де він знову зображений в бронежилеті і з автоматом на тлі свого палацу.

Важливо відзначити, що перед цим масштабним мітингом Лукашенко дзвонив Путін. Під час розмови вони домовилися про швидку зустріч в Москві вже в найближчі тижні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, політтехнологи Кремля запропонували Путіну два сценарії по Білорусі- мирний і силовий.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?