Путін готовий продовжити транзит газу через Україну й назвав свої умови
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін готовий продовжити транзит газу через Україну й назвав свої умови

Путін готовий продовжити транзит газу через Україну й назвав свої умови
Джерело:  online.ua

15 лютого очільник Кремля Володимир Путін офіційно заявив, що його країна готова продовжити транзит газу через територію Україну після 2024 року, проте офіційна Москва для цього має декілька умов.

Джерело: сайт Кремля

РФ готова продовжити транзит газу через Україну й озвучила умови

Ми готові продовжити постачання газу через Україну навіть після 2024 року, коли закінчиться чинний контракт на транзит через цю країну, – заявив російський президент під час спільної пресконференції з німецьким канцлером Олафом Шольцем.

Володимир Путін та Олаф Шольц під час переговорів (фото — kremlin.ru)

За словами Володимира Путіна, у нього є декілька умов:

  • на це повинен бути попит зі сторони європейських імпортерів,

  • це має бути рентабельно,

  • газотранспортна система України повинна знаходитися в справному технічному стані.

Як уже згадувалося раніше, декілька місяців тому Володимир Путін стверджував, що транзит газу через Україну до Європи можуть припинити. За його словами, українська ГТС начебто може "просто луснути" у випадку збільшення тиску.

Варто звернути увагу на те, що в минулому році транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему становив 41,6 мільярда кубометрів. У порівнянні з показниками 2020 року транзит зменшився на 25%.

Окрім того, у січні 2022 року очільник української ГТС Сергій Макогон повідомив, що обсяг транзиту російського газу через Україну від початку року склав 52,4 мільйона кубометрів. Що важливо розуміти, це мінімальний показник протягом останніх чотирьох років.

Що відомо про переговори Путіна та Шольца

Російський президент та німецький канцлер детально обговорили ситуацію навколо українських кордонів. Олаф Шольц звернув увагу Путіна на те, що потрібна термінова деескалація навколо України, війна не повинна початися.

Для нашого покоління війна в Європі неуявна – треба зробити, щоб це залишалося так і в майбутньому. Водночас агресія проти України матиме серйозні геополітичні наслідки для Росії,– підкреслив німецький політик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?