Путін готує Лукашенко до передачі влади - що дійсно задумав Кремль
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін готує Лукашенко до передачі влади - що дійсно задумав Кремль

Путін готує Лукашенко до передачі влади - що дійсно задумав Кремль
Джерело:  online.ua

В оточенні президента Росії Володимира Путіна приголомшені масштабами білоруських протестів, які тривають в ББеларусь вже другий місяць. І хоча в Кремлі не вірять в те, що опозиції вдасться повалити режим Лукашенко, офіційна Москва не хоче ризикувати. Тому Путін вирішив терміново зустрітися з Луашенко і підготувати його до передачі влади, що дозволить главі Кремля підготуватися і бути впевненим в тому, що керувати Білоруссю будуть проросійські сили. Про це повідомили п'ять близьких до оточення Путіна джерел, передає ONLINE.UA з посиланням на Bloomberg.

Джерела підкреслили, що Путін хоче розіграти свій сценарій з Лукашенком в найкоротші терміни, тому вирішив зустрітися з ним уже в понеділок, 14 вересня. В оточенні президента Росії відзначили, що Путін не довіряє Лукашенко, але не може змиритися з приходом опозиції до влади за допомогою вуличних протестів, тому буде підтримувати його, але на своїх умовах.

В оточенні Путіна переконані, що Лукашенко не зможе втриматися при владі, тому вони вважають, що Росії сьогодні вигідніше знайти взаєморозуміння з опозицією, ніж втрутитися в події і підтримати білоруську владу, хоч і спроби білоруської опозиції зблизитися з ЄС неприйнятні для глави Кремля. При цьому наближені до російського президента джерела відзначають, що в Кремлі не особливо хочуть йти на військове втручання в Білорусь в рамках оборонної угоди між двома країнами заради того, щоб зберегти Лукашенко при владі. Це, за їхніми словами, налаштує простих білорусів проти Росії, і спалахне ще більш серйозний конфлікт, ніж на Україні.

"Москва не зацікавлена в тому, щоб запобігти падінню Лукашенко. У Росії вважають Лукашенко «токсичним», і навіть якщо він зуміє зберегти владу, довіру Москви до нього як до партнера втрачено. Росія, безумовно, поки не кидає Лукашенко, але надавати допомогу не поспішає", - підкреслили наближені до Кремля люди.

Як відомо, переговори Путіна і Лукашенка відбудуться 14 вересня в Сочі. У Кремлі раніше повідомляли, що сторони мають намір детально обговорити ключові питання "подальшого розвитку російсько-білоруських відносин, стратегічного партнерства і союзництва". Не можна також не згадати про те, що до зустрічі Путіна і Лукашенка в Мінськ з робочим візитом їздив діючий прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін і практично всі ключові міністри російського кабінету. За підсумками переговорів з Лукашенком вони заявили, що Москва і Мінськ "досягли прогресу щодо майбутньої "Союзної держави".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін вирішив відправити російських військових в Білорусь. Вже 14 вересня туди прибудуть близько 300 військовослужбовців і близько 70 одиниць бойової та спеціальної техніки нібито для участі в планових білорусько-російських тактичних навчаннях "Слов'янське братство".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?